Wetenschap - 1 januari 1970

Groenten goed voor darm

Groenten goed voor darm

Groenten goed voor darm


Een dieet met veel groenten vermindert ook de kans op de variant van
darmkanker waarbij er beschadigingen zijn ontstaan in het APC-gen. Dat gen
beschermt cellen tegen ontregeling. Dat ontdekte een Wageningse promovenda.
Drs Brenda Diergaarde van de afdeling Humane Voeding en Epidemiologie
publiceerde een deel van haar promotieproject in de februari-editie van
Carcinogenesis.
Diergaarde keek naar 184 mensen bij wie artsen dikke darmkanker hadden
geconstateerd. Afgezien van hun ziekte waren het ‘normale’ mensen. ,,Ze
hadden niet één of andere aangeboren genetische afwijking waardoor ze meer
kans op darmkanker hadden’’, zegt Diergaarde. ,,Ze hadden dezelfde kans om
ziek te worden als jij en ik.’’ Bij ongeveer 35 procent van de tumoren was
het APC-gen beschadigd, bij de overige tumoren niet.
Toen Diergaarde de eetgewoonten van haar proefpersonen vergeleek met die
van een controlegroep ontdekte ze dat groenten beschermden tegen beide
soorten kanker. Alcohol verhoogde alleen de kans op tumoren met een intact
APC-gen, terwijl een dieet met veel vlees, vet en vis de kans op tumoren
met een kapot APC-gen verhoogde. Boosdoeners in het laatste geval zijn
misschien de giftige stoffen die ontstaan bij het bakken en braden van
vlees en vis, de heterocyclische amines.
Jaarlijks constateren artsen in Nederland achtduizend nieuwe gevallen van
darmkanker, meestal bij mannen en vrouwen tussen de zestig en zeventig
jaar. Het onderzoek van Diergaarde is betaald door de Nederlandse
Kankerbestrijding. |
W.K.

Re:ageer