Nieuws - 1 januari 1970

Groene wegenwacht tegen fytoftora

Het LEI heeft iets nieuws bedacht: een groene wegenwacht voor aardappeltelers met ‘pech’. De wacht biedt hulp bij het bestrijden van de aardappelziekte fytoftora, mits de teler in de toekomst helpt nieuwe uitbraken te voorkomen.

Er is behoorlijk wat bekend over hoe je een uitbraak van fytoftora kan voorkomen. Bijvoorbeeld door goed pootgoed te gebruiken en geen afvalhopen te laten liggen. Maar niet alle telers maken gebruik van die kennis, legt ir Jan Buurma van het LEI uit.
Het idee van de groene wegenwacht was om juist die boeren te bereiken die het niet zo nodig vinden om de nieuwste kennis over fytoftora bij te houden. Krijgen die boeren een uitbraak van fytoftora, dan kan de groene wegenwacht helpen met bestrijding van de ziekte door bijvoorbeeld ziektebestrijdingsmiddelen ‘op recept’ te geven die anders niet verkrijgbaar zijn voor de boer. Daar moet dan tegenover staan dat de boer samen met de groene wegenwacht de mogelijke oorzaak van de uitbraak gaat zoeken en daar in het vervolg wat aan doet.
Het idee is bedacht door Mieke van Kempen, een student van de leerstoelgroep Agrarische bedrijfseconomie. Samen met het LEI paste ze het toe op het voorbeeld van fytoftora. Het blijkt dat de groene wegenwacht ook financieel haalbaar kan zijn als de dienst zou draaien op een bijdrage van aardappeltelers. De bijdrage van de telers kan lager zijn dan het financiële voordeel dat ze er van hebben.
Ook bij andere ziektes dan fytoftora zou het principe van de groene wegenwacht een optie kunnen zijn om kennis bij boeren te krijgen die daar niet uit zichzelf naar zoeken, zegt Buurma. / JT