Nieuws - 3 december 2009

Groene medewerker werkt deels thuis

Wageningen UR moet thuiswerken gaan stimuleren. Thuiswerken zet veel zoden aan de dijk om de instelling duurzamer te maken, vindt de werkgroep ‘Duurzame medewerker’.

Thuiswerken wordt op dit moment niet aangemoedigd. Maar dat moet volgens de werkgroep anders. Door thuis te werken, vermijd je woon-werkverkeer en dat is goed voor het milieu. Meer thuiswerken is een van de voorstellen die zes werkgroepen vorige week in Forum presenteerden. De groepen zijn ingesteld om handen en voeten te geven aan de ambitie van Wageningen UR de bedrijfsvoering groener te maken.
Thuiswerken is onderdeel van 'het nieuwe werken'. Onder die noemer valt ook het voorstel om een deel van de dagelijkse reistijd in de trein als werktijd te rekenen. De werkgroep denkt dat ongeveer driekwart van de dagelijkse reistijd in trein of bus voor werk te gebruiken is. Als reistijd werktijd wordt, zullen volgens de werkgroep meer mensen de auto laten staan.
Nu komt naar schatting nog een kwart van de medewerkers die dichtbij het werk wonen (maximaal 7,5 kilometer) met de auto. Dat aantal moet omlaag. Dat kan bijvoorbeeld door het invoeren van betaald parkeren. 'Maar we werken liever met beloning dan met straf', zegt Tineke Tromp,  woordvoerder van de werkgroep. Tromp wil een 'feelgood context' creĆ«ren rond duurzaam gedrag. 'Je moet een makkelijk beschikbaar alternatief aanbieden.'
Overigens is maar een derde van de kilometers die medewerkers maken woon-werkverkeer. Meer dan de helft van de kilometers wordt gemaakt met buitenlandse reizen. Videoconferenties bieden daarvoor een alternatief. Dat zou beter beschikbaar moeten zijn, vindt de werkgroep mobiliteit.
Ook op andere terreinen zal de vergroening merkbaar worden. Bijvoorbeeld in de kantines van Wageningen UR. In 2013 moeten alle verpakkingen, bestek en bekers afbreekbaar zijn en al het kantinevoedsel duurzaam geproduceerd. Welke voorstellen de eindstreep halen is nog niet duidelijk. De overkoepelende projectgroep duurzaamheid wil in februari met een plan komen.