Nieuws - 17 augustus 2001

Groene ballonnen

Groene ballonnen

Maandag 13 augustus. "Gaan jullie de hele week met die ballonnen rondlopen?" vraagt de AID-pers aan de mentoren van groepje 58. "Tuurlijk", zegt Arjen Breur. "Als ze kapot gaan, worden ze meteen vervangen. In mijn kamer liggen nog zestig ballonnen en een heliumfles. Vrijdagavond gaat de feestboot zweven als wij erop komen." De AID-lopers krijgen bij ontvangst meteen een groene ballon aan hun rugzak.

Als groepje 58 compleet is, is het tijd voor de kennismaking. Voor het voorstelrondje begint, moet iedereen zijn vooroordelen over de anderen op papier zetten. Birgit van de Berk, die aan Diedenoort gaat studeren, wordt helemaal verkeerd ingeschat. "Ik ben twintig, dat had er maar ??n goed. Bijna iedereen dacht dat ik een vriend heb, dat is niet zo, en ik hou ook niet van top 40 muziek. Mijn laatste vakantie in Frankrijk? Daar ben ik nog nooit geweest!"

Eerstejaars Biologie Marjolein Meyerink heeft een vriendje in Delft. "Ik ben benieuwd of het goed gaat als ik hier studeer", zegt ze. "Hoelang heb je al wat? Drie jaar? Dan komt dat wel goed hoor", verzekert Arjen haar.

De AID-lopers denken dat de goede eigenschappen van mentorpappa Jochem 't Hoen vriendelijk en zorgzaam zijn. "Dat klopt wel", zegt hij zelf. Hij verwacht een gezellige week. "De AID is een te gekke tijd. Ik wilde zoiets ook ??n keer doen voor ik in de sleur van afstudeervakken kom. Het is voor mij nog een verrassing waar we allemaal heen gaan, want dat laat ik aan de eerstejaars over."

Dinsdag. Op het sportveld bij de Bongerd rent groepje 58 met ballonnen aan de voeten door het veld. Ze verslaan hun tegenstanders makkelijk in dit ballonnenspel. Birgit ziet er ondanks drie uur slaap fit uit. "Gisteravond waren we op KSV bij de apr?s-ski party. Echt gaaf. Nu ben ik niet moe, maar vanmiddag ga ik wel inkakken." Rick Breg is vanmorgen wakker gemaakt door Wim Bronsvoor. "Anders sliep ik nu nog." Het eerste slachtoffer is gevallen. Mentor Jochem brengt 'kindje' Jochem Louisse met een zere enkel naar het ziekenhuis. Ondertussen gaat de groep levend ganzenborden. De groep dobbelt fanatiek, maar heeft veel pech. Het lukt ze niet om met zijn allen tegelijk over het meterslange springtouw te komen. Marjolein slaat een spelletje over. "Sorry hoor, maar ik heb het zo warm." Na twintig minuten hebben ze maar weinig punten. "Maakt niet uit, we zijn goed!" roept Arjen tegen zijn groep. "Zijn we nog happy, zijn we nog blij?" checkt hij. Rick: "We hebben wel dertig spelletjes moeten doen. Maar ja, het was wel dol hoor."

Woensdagochtend. De groene ballonnen zweven boven het ontbijt in het Thorckpark. Niek Schers heeft taart meegenomen, hij is jarig. Deze ochtend ontbreekt Marjolein. Door de hitte is ze op de sportdag niet lekker geworden. Een paar andere meisjes zijn thuis aan het ontbijten. Jochem is er wel weer bij, met krukken. "Het vooroordeel dat onze mentorpappa's zorgzaam zijn, klopt wel", zegt hij. "Gister heeft Jochem me verzorgd en ik mag bij Arjen achterop." Ook heeft Arjen net door het mobieltje aan een van zijn kindjes uitgelegd hoe ze de deur van de vastgelopen lift in Rijnsteeg open moet maken. "Maar ze zijn wel een beetje arrogant", merkt iemand op. Rick bekent dat hij een mentormammie toch ook wel leuk had gevonden. "Een pappie en een mammie, dat is ideaal." De mentoren zien in hun mentorhandleiding dat hun groepje in fase 2 is beland: de invloedsfase. "Dan worden ze eigenwijs", legt Arjen uit. "Gisteren durfde niemand te zeggen dat hij het ontbijt te vroeg vond, maar nu gaan ze hun eigen gang. Volgens het boekje begint vandaag fase 3, de genegenheidsfase. Maar wij lagen gisteren al lekker met zijn allen over elkaar op de bank."

Tegen de middag is de groep compleet. "Ik kan er weer helemaal tegenaan", zegt Marjolein. "Vanavond ga ik goed uit."

Woensdagavond. Groepje 58 gaat de 'Diedosoos' binnen. Jochem staat nog met zijn krukken aan de kant, maar Marjolein is alweer volop aan het swingen. En ze moeten nog een hele tijd. Unitas en het zwembadfeest op Ceres staan nog op het programma. "De schuimparty van KSV doen we op het eind", zegt mentor Arjen. "Daarna moeten ze snel naar huis voor een warme douche."

Suzanne Lommen

foto Guy Ackermans