Wetenschap - 28 februari 2002

GroenLinks populairste partij onder studenten

GroenLinks en het CDA zijn de populairste partijen onder Wageningse studenten. Dat blijkt uit een enqu?te van de universiteitsbladen in samenwerking met de Volkskrant. Leefbaar Nederland en de lijst Fortuyn zijn in Wageningen niet populair, zij kunnen samen rekenen op de steun van nog geen vier procent van de Wageningse studenten.

Wageningen heeft na de Universiteit van Amsterdam de grootste GroenLinks-aanhang onder studenten. Omgerekend kan de partij rekenen op 45 Kamerzetels. Opvallend groot is ook de aanhang van de christelijke partijen. E?n op de vijf studenten zou CDA of ChristenUnie stemmen. Daarmee is Wageningen christelijker dan de Vrije Universiteit - thuishaven van CDA-leider Balkenende - en de katholieke universiteiten in het zuiden van het land. De geringe aanhang voor Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn zou overigens te maken kunnen hebben met het tijdstip van de enqu?te. Wb enqu?teerde driehonderd Wageningse studenten in de week na het geruchtmakende interview van Pim Fortuyn in de Volkskrant.

Veel studenten zeggen nog niet te weten op wie zij in mei gaan stemmen; ruim 22 procent van de Wageningse studenten twijfelt nog tussen de partijen. Een groot deel van de studenten heeft ook geen uitgesproken voorkeur voor de nieuwe premier. Maar liefst 51 procent van de ge?nqu?teerden gaf aan geen favoriet te hebben. De populairste politicus is VVD-er Dijkstal; 16 procent van de Wageningse studenten ziet hem het liefst als de volgende premier. Melkert (9,3 procent), Balkenende (9,0 procent) en Rosenm?ller (5,0 procent) volgen op afstand. Landelijk is de VVD onder studenten de populairste partij met 19 procent, gevolgd door GroenLinks (16 procent) en de PvdA (15 procent).

Een vergelijking tussen de verschillende universiteiten brengt opmerkelijke gegevens aan het licht. Zo is de Leidse student linkser dan zijn ballerige imago doet vermoeden. GroenLinks en de PvdA zijn in Leiden de populairste partijen, de VVD komt pas op de derde plaats.

De meest rechtse studentenstad is Maastricht; meer dan 36 procent van de studenten zegt daar VVD te gaan stemmen. Maastricht is ook de stad waar Pim Fortuyn op de grootste aanhang lijkt te kunnen rekenen. Het Maastrichtse universiteitsblad hield de enqu?te voordat Fortuyn werd gewipt als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Hij kon toen rekenen op acht procent van de stemmen. | K.V.

Voor een overzicht van de resultaten zie www.volkskrant.nl/studenten

Stemgedrag van studenten in Wageningen en landelijk.