Nieuws - 30 november 2006

Groen ziekenhuis is heilzaam

Geef patiënten zicht op groen met lage vensterbanken en hoge ramen, maak parken en plantsoenen bereikbaar, hang geen posters op met onveilige of abstracte natuur, richt onbegaanbare daken in als kijkdak, of gebruik als alternatief plastic planten en bloemen. Het zijn slechts enkele adviezen die Alterra-onderzoekers geven voor een heilzame omgeving in ziekenhuizen.

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen investeren in een groene omgeving bij de inrichting van hun gebouw, in de verwachting dat patiënten daar niet alleen prettiger vertoeven maar ook sneller herstellen. Omgevingspsychologe dr. Agnes van den Berg van Alterra adviseerde in de afgelopen jaren onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen over hoe je met groen een gezondere omgeving kunt maken. Deze initiatieven sluiten volgens Van den Berg aan bij de vanuit Amerika overgewaaide trend om ziekenhuizen om te bouwen tot een healing environment.
De adviezen, die Van den Berg onlangs besloot te verzamelen, zijn allemaal gestoeld op experimentele onderzoeken naar de effecten van groen op gezondheid. Volgens Van den Berg is de bundel adviezen die er nu ligt, de eerste die een totaalbeeld geeft van hoe zorginstellingen een heilzame omgeving voor hun patiënten kunnen creëren, en die bovendien wetenschappelijk onderbouwd is. 'Je moet van goede huize komen als je nog iets aan de literatuurlijst kunt toevoegen.'