Nieuws - 24 september 2015

Groen na je pensioen

Boer zijn is een manier van leven. Boer zijn is niet een manier van geld verdienen. Als je dat wilt moet je in vastgoed of wapens gaan handelen. Boeren houden eerst van hun grond, van hun dieren, van hun gewassen en van de natuur om hen heen en daarna van hun inkomen. Maar de druk op boeren om ondernemer te worden, is heel groot. Het boerenleven wordt steeds verder geamputeerd: de ratio blijft over.


Gelukkig hield Sicco Mansholt ook van het leven, vooral na zijn pensioen. Einde aan de groei van De Club van Rome overtuigde hem. Hij zat er naast. In het Mansholt Theater op Droevendaal klonk het gefrustreerd: ‘Ik heb me laten corrumperen door het kapitalisme’. Je wordt groen na je pensioen.

Een paar dagen daarvoor geeft de WUR de ‘Mansholt Business Award’ aan een zaadveredelingsbedrijf. Dagblad Trouw kopte: ‘Laat verbetering van gewas over aan deskundigen’. Kunnen boeren dat niet? Weer wordt een stukje leven weggehaald bij de boer. Is dat een WUR-prijs waard?

Gelukkig is er ook de Europese Mansholt prijs. In 2007 uitgereikt aan boer Jan Huijgen vanwege zijn ‘enorme toewijding aan de multifunctionele agricultuur en de link tussen burger en boer.’ Voor Jan is boer zijn een manier van leven. En hij krijgt er een prijs voor. Wordt de WUR nog eens echt groen voor haar pensioen? 

Kees van Veluw (57) is docent Permacultuur en netwerker biologische landbouw. Zijn visie
haalt hij uit zijn werk met zowel Afrikaanse als Nederlandse boeren, zijn vrouw, drie zonen, hond en kippen.