Wetenschap - 18 maart 2010

Groen licht voor de algen

1

AlgaePARC moet uitgroeien tot Europees proefcentrum. Nadruk op vergelijking van verschillende kweeksystemen.

0415-6-AlgaePARC.jpg
De bouw van AlgaePARC, een proeffaciliteit voor het kweken van algen kan van start gaan. De Raad van Bestuur stemde deze week in met het project, een gezamenlijk initiatief van de leerstoelgroep Bioprocestechnologie en Food and Biobased Research. De proeffaciliteit komt op een steenworp afstand van de campus in Wageningen.
Volgens Brenda Israel, business developer van Biobased Products, zijn algen veelbelovende producenten van hoogwaardige stoffen zoals omega-3 en -6 vetzuren en vitamines, terwijl ook de productie van biobrandstoffen mogelijk is. 'Als je alle componenten van de algenbiomassa gebruikt, zoals hoogwaardige producten voor voeding en chemie, is het mogelijk over vijf tot tien jaar rendabel te draaien', verwacht zij. Hoe dat precies moet, zal blijken uit de testopstellingen binnen AlgaePARC. 'We gaan vier verschillende systemen die momenteel op de markt zijn uittesten', licht Israel toe. 'Door ze onderling te vergelijken, kunnen we boven water krijgen wat het beste systeem is voor grootschalige productie.' Rene Wijffels, hoogleraar procestechnologie en boegbeeld van het project: 'We hopen met deze faciliteit uit te groeien tot een soort Europees proefcentrum voor algentechnologie.'
Proefdraaien
'De gedetailleerde tekeningen zijn in april klaar', zegt Israel. 'In mei of juni hopen we met de bouw te beginnen.' Aan het eind van de zomer zal de faciliteit gaan proefdraaien. De bouwkosten bedragen ruim twee miljoen euro, die de provincie en het ministerie van LNV voor hun rekening nemen. De diverse onderzoeksprojecten binnen AlgaePARC worden de eerste vijf jaar gedekt met geld uit aardgasbaten en het bedrijfsleven. Daarvoor is al minimaal 4 miljoen euro beschikbaar.

Re:acties 1

  • Isabel Van Waveren

    Ik begrijp dat zoiets opstarten altijd langer duurt dan je zou verwachten maar jullie zouden inmiddels wel wat spectaculaire resultaten kunnen hebben, ik zie ze nog niet op het internet, mogelijk ligt dat aan mij.

    Het lijkt mij dat als je Chlorella kweekt dat je dan een lokale bron van verzadigde vetzuren zou kunnen ontwikkelen. Ik denk dan niet onmiddellijk aan biofuel maar eerder aan de vetten die in palm olie zitten waar we het oerwoud voor omploegen.

    Kunnen jullie mij wat referenties doen toekomen waar ik jullie vorderingen (en de hobbels op de we) uit kan aflezen?

    Reageer

Re:ageer