Nieuws - 28 oktober 2014

Groen licht voor Incubator

tekst:
Roelof Kleis

Er is groen licht voor de bouw van een incubator, technohal en bedrijfsverzamelgebouw op de campus. De Wageningse gemeenteraad ging gisteravond akkoord.

Alleen de SP (twee zetels) bleek tegen de wijziging van het bestemmingsplan dat het incubator-complex mogelijk moet maken. Het ja-woord was overigens niet helemaal vanzelfsprekend. Ondernemers van het Agro Business Park (ABP) zijn fel tegen de komst van de Incubator. Op het ABP zijn al soortgelijke incubators waar nog ruimte genoeg is. De ondernemers vrezen nog meer leegstand. Zij hekelen bovendien de provinciale subsidie van maximaal 3,5 miljoen euro waarmee de ontwikkeling op de campus mogelijk wordt gemaakt. Dat geld zorgt volgens hen voor oneerlijke concurrentie.

De Wageningse raad probeerde aan de vermeende oneerlijke concurrentie een mouw aan te passen door vast te leggen dat alleen startende ondernemer in het incubatorcomplex op de campus mogen. Maar zo’n voorwaarde is juridisch niet mogelijk in een bestemmingsplan. Als pleister op de wonde werd daarop unaniem besloten een actieplan op te stellen dat de positie van het ABP moet versterken. Het ABP klaagt al jaren over de slechte bereikbaarheid, het gebrek aan parkeerruimte en de algehele verpaupering van het bedrijvenpark.

Of de bouw de Business Strip van de campus nu veilig is, is nog niet zeker. De ondernemers op het ABP kunnen nog bezwaar maken tegen het bestemmingsplan en naar de rechter stappen. De tijd speelt daarbij in hun voordeel. Voor het opstrijken van de provinciale subsidie is het noodzaak dat de bouw nog dit jaar van start gaat. Een vertragende rechtsgang pas niet in het uitgestippelde tijdspad. De ondernemers beraden zich nog of ze hun protest voortzetten of niet.