Nieuws - 19 april 2010

Groen kruid tegen ondervoeding

De kruidachtige plant Amarant is een goede kandidaat om de ondervoeding in Kenia te verminderen. Het gewas bevat veel gezonde eiwitten, vitamines en beta-caroteen.

amaranth4.jpg
Ook is het een lucratief gewas voor kleinschalige boeren, mits ze een goede bemestingsstrategie volgen. Dat stelt Cecilia Moraa Onyango die de teelt, voedingseigenschappen en bemesting van het kruid onderzocht. Ze hoopt op 29 april te promoveren bij Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouwproductieketens.

Hypochondriacus
Kenia kende vroeger een grote diversiteit aan traditionele bladgroenten, stelt Onyango, maar deze groenten zijn grotendeels verdwenen uit de maaltijden. De laatste jaren zijn ze weer aan een opmars bezig dankzij campagnes die de voedingswaarde, gezondheid en smaak van de kruidachtige planten benadrukken. Onyango onderzocht de mogelijkheden van de plant Amaranthus hypochondriacus. Dit kruid is rijk aan ruwe eiwitten, vitamines, vezels, mineralen als ijzer en zink en anti-oxidanten als flavonoïden en glucosinolaten.

Weinig inputs
De groene amarant is een interessant gewas voor kleine vrouwelijke boeren in de omgeving van Nairobi. Het kruid is makkelijk te telen, groeit snel, vergt weinig inputs en kan acht weken na het zaaien al worden geoogst. Het kruid wordt zowel op de markt als in supermarkten verkocht.
 
Kunstmest
Onyango deed proeven in 2007 en 2008 om de ideale bemesting voor de amarant te bepalen. Opbrengst en kwaliteit van het kruid waren het beste na toediening van de kunstmest ammoniumfosfaat, koemest gaf lagere opbrengsten, maar een combinatie van organische en kunstmest werkte ook goed. Toen ze het geschatte inkomen van de teelt voor familiebedrijfjes uitrekende, bleek toediening van kunstmest tot een veel hoger inkomen te leiden dan bij toediening van koemest. Een teveel aan kunstmest is echter slecht voor de kwaliteit van het eindproduct, aldus de promovenda.
Onyango adviseert om de teelt van amarant in Kenia uit te breiden, omdat het belangrijke vitaminen en mineralen toevoegt aan het dieet van Kenianen en zo de ondervoeding kan terugdringen.