Wetenschap - 3 juni 2016

Groen geloven met de Groene Bijbel

tekst:
Didi de Vries
7

Het Nederlands Bijbelgenootschap presenteert vandaag een groene bijbelversie op het GroenGelovig-congres van de Christenunie. De uitgave wordt door experts met gemengde gevoelens bekeken.

Foto: Nederlands bijbelgenootschap

Het Nederlands Bijbelgenootschap presenteert vandaag De Groene Bijbel. Een Bijbeluitgave waarin verwijzingen naar milieu en duurzaamheid zijn uitgelicht. Ook aan fysieke duurzaamheid is gedacht; het boek is voor een groot deel gemaakt uit gerecyclede Bijbels. De uitgave zorgt voor gemengde reacties. ‘Een ontzettend logische bijbel’, zegt Didi de Mildt, studentenpastores in Wageningen. Maar Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University, denkt daar anders over.

In het heilige boek is ruime aandacht voor duurzaamheid en milieu. Zo stelt de bijbel dat mensen rentmeesters zijn van de aarde, die God beheert. We mogen als mensen in het paradijs ronddwalen. ‘Maar dat hebben we niet bepaald gedaan. We hebben er lekker in rondgespit’, zegt De Mildt. ‘Dit terwijl de Bijbel vol staat met referenties over herstel van natuur en teruggeven aan de natuur wat je ontvangen hebt.’

Scheppingsverhaal

Dat laatste is belangrijk, zegt De Mildt. ‘We leven weliswaar in een vergankelijke wereld, maar we zijn verantwoordelijk er het beste van te maken. Het gaat om de gedachte dat wij het Koninkrijk Gods moeten waarmaken op deze aarde. De Groene Bijbel is een signaal van hoe het christendom er uit zou moeten zien. In het verleden is dat te weinig belicht geweest.’ Volgens De Mildt is het nu zaak de materiële aarde met het spirituele te verbinden.

De Groene Bijbel is een signaal van hoe het christendom er uit zou moeten zien. In het verleden is dat te weinig belicht geweest.
Didi de Mildt, studentpastores in Wageningen

Jochemsen heeft zo zijn bedenkingen over De Groene Bijbel. ‘Hoewel het goed is dat er aandacht is voor de natuur, kan het ook eenzijdigheid in de hand werken’, zegt hij. ‘Het is heel belangrijk om ecologie onder de aandacht te brengen van de christelijke bevolking. Maar dat is niet het enige. Het risico van één thema belichten, in dit geval duurzaamheid, is dat we het niet meer in de bredere zin het scheppingsverhaal zien. En de hoofdstrekking van de bijbel is nou juist dat wij mensen er in heel veel opzichten niet iets goeds van maken. We zijn op God aangewezen om tot een betere wereld te komen.’

De Mildt begrijpt de eenzijdigheid die Jochemsen beschrijft wel, maar vindt de focus van de Groene Bijbel juist een goed idee. ‘Kerken zijn bezig met vernieuwing, gerechtigheid en duurzaamheid. Deze Bijbel belicht de rol van de mens in de wereld binnen het scheppingsverhaal en ik hoop dat dit in de maatschappij ook iets teweegbrengt. We moeten het vertalen naar ons dagelijks leven.’

Re:acties 7

 • Fred de Vries, Lelystad

  Renzo!

  Ben van FACEBOOK af, maar ik mis je wel. Zoals hier, was je ook daar scherp en zul je dat ongetwijfeld nog zijn.

  Google me even, misschien kunnen we bijpraten.

  Er gebeurd veel de laatste tijd en ben benieuwd naar jouw visie!

  Reageer
 • Renzo de Boer

  Bovenstaande 'Groene-Bijbelversie' volstrekt voorbijgaand aan de kern, wat er echt bezig is, wat er werkelijk speelt.. Het groene geloven, de nieuwe doctrine van duurzaamheid, een VN-leerstuk uit haar milleniumdoelen en daardoor een nieuw hoofdstuk in de kerk geworden. De VN die de kerk dicteert, en de kerk daardoor volkomen voorbijgaat aan Gods millenium, Zijn aangekondigde 1000-jarig Vrederijk.

  Reageer
 • Renzo de Boer

  Eindelijk een bijbel die spoort met 'de groene theologie' van de 'duurzaamheid', sinds een aantal decennia een nieuw 'theologisch leerstuk' uit het God helemaal vergetend humanistische jargon van de Verenigde Naties en haar milleniumdoelen, voor de redding van de planeet aarde. Een VN-leerstuk en daardoor een nieuw hoofdstuk in de kerk.

  Reageer
 • Piet

  Ik weet dat er in de VS hele drommen dichtgetikte rechtschristenen zijn die natuurbescherming en duurzaamheid maar stom vinden omdat god toch binnenkort de boel aan kant maakt, de goedgelovigen naar de hemel zuigt en dat jesus dan langskomt om de baas te wezen ofzoiets.
  Is dit in Nederland ook een probleem?
  Want die mensen zou je wel zo'n groen bijbeltje kado mogen doen bij dopen en trouwerijen. Of vinden zulke mensen dat dan een ketters geschenk?
  Ik ken niet veel christenen in Nederland, vandaar dat ik het vraag.

  Reageer
  • Berend

   En als je het op deze *kuch* open-minded niet-oordelende manier vraagt, krijg je vast een goedantwoord :)

  • Marlies

   Beste Piet,
   Goede vraag waar ik zelf ook wel mee rondloop (al zou ik het ietwat anders formuleren ;)).

   Als christen ben ik zelf ervan overtuigd dat het belangrijk is om ons in te zetten om goed voor de aarde te zorgen. Ten eerste omdat de aarde Gods schepping is en wij de opdracht hebben daar goed voor te zorgen. Verder hebben we als christenen ook de opdracht om naar gerechtigheid te streven - en ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen dat zorg voor het milieu en gerechtigheid (tegenover mensen nu ver weg, en tegenover toekomstige generaties) alles met elkaar te maken hebben.

   Veel christenen om me heen zijn het daar bij mijn weten mee eens, al zal de één daar meer mee bezig zijn dan de ander. Net als bij veel andere mensen het geval is.

   Maar inderdaad, er zijn ook christenen (ik denk zeker niet alleen in Amerika maar ook hier) die weinig op hebben met milieuzorg. Waar ik persoonlijk echt niets van begrijp.
   Ik denk dat de door jou genoemde reden (God zal toch een nieuwe aarde scheppen) er eentje is, al heb ik die altijd vreemd gevonden. Er staat namelijk duidelijk in de bijbel dat niet bekend is wanneer dit zal gebeuren, dus dat zou nog wel eens honderden of duizenden jaren of nog langer kunnen duren... Kortom de kans is groot dat we het nog wel even moeten doen met de aarde die we hebben, logisch om daar zuinig op te zijn lijkt mij.

   Iets anders dat denk ik ook speelt is: van oudsher, en deels nog steeds is milieu veelal thema van linkse partijen. En van oudsher bestaat het beeld dat juist de linkse partijen meer anti-geloof zijn. Waardoor je de redenering krijgt: linkse partijen zijn anti-geloof en voor milieu, dus zij zijn sowieso niet goed dus het milieu onzin.
   Beetje versimpeld gezegd natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel.

   Ergens begrijpelijk (vergelijk: ik ben zelf geneigd om alles wat de PVV vindt bij voorbaat stom te vinden ongeacht het onderwerp), maar natuurlijk wel een onzinnige redenering.

   Ik hoop en bid zelf dan ook van harte dat meer christenen (en niet-christenen natuurlijk net zo goed, maar daar ging de vraag niet over) werk zullen maken van het zorgdragen voor het milieu.

 • Jan-Willem

  Mooi dat Resource hier aandacht aan besteed. De Bijbel geeft in de basis veel handvaten die zeer nuttig zijn als het gaat om het bewerken van het land (bijv. braak laten liggen om de zoveel tijd) en omgang met de natuur. Deze inzichten die, in der daad, al meer dan 2000 jaar bestaan blijken zo gek nog niet en zijn ook heden ten dage nog steeds inspirerend.

  Reageer
  • Wiebe

   "Handvatten"

   Volgens een ander groen boekje..

  • Berend

   Allebei correct wijsneus

   https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/handvatten-handvaten

  • Man man man

   * besteedt

  • Jan-Willem

   http://abcmante.nl/wp-content/uploads/2015/03/Loesje-schrikkelwerkwoord.jpg

  • Oh Jee

   Kansloos

 • Man man man

  'Een ontzettend logische bijbel’, zegt Didi de Mildt,


  Hahaha, da's nog eens een contradictio in terminis.

  Reageer
 • grappig

  Grappig, dat Jezus 2000 jaar geleden kennelijk al wist hoe wij vandaag de dag omgaan met natuur en duurzaamheid. Dat waren toen toch echt geen maatschappelijke thema's....

  Reageer
  • Kritisch

   Zeer kortzichtig gebracht. Juist waren natuur en omgaan met omgeving thema's van alle dag. De maatschappij van toen stond er midden in. Dat wij nu vanaf onze computers gaan becommentariseren dat zij die elke dag in de natuur werkten niets van de natuur wisten lijkt mij onzin.

   En als er wordt gedacht dat de hele Bijbel alleen maar over de tijd dat Jezus leefde gaat dan moet je de Bijbel nog maar eens goed lezen.


Re:ageer