Nieuws - 1 januari 1970

Groen doet Amsterdammers goed

Amsterdammers kunnen gezonder worden als ze tijd doorbrengen in het groen rond de stad. Maar de mogelijkheden worden nog niet helemaal benut.

Herstel van stress, ontwikkelen van zelfvertrouwen en eigenwaarde, beweging, zingeving en sociale contacten. Al dit moois ligt voor de Amsterdammers voor het oprapen in de groene omgeving van de stad, blijkt uit een onderzoek dat dr. Jan Hassink van PRI samen met collega’s van Alterra deed.
Onder andere door zorgboerderijen, recreatie, kinderopvang of landschapsbeheer, maar ook door te werken in volkstuinen of wijktuinen, kunnen stedelingen gezonder en gelukkig worden van het groen in of rondom de stad. Rondom Amsterdam zijn die diensten redelijk goed ontwikkeld vergeleken met andere regio’s in het land.
Toch is het heilzame groen niet voor iedereen even bereikbaar. Vrij veel mensen met een burn-out blijken bijvoorbeeld te werken in het landschapsbeheer. Daardoor komen ze weer buiten en onder de mensen, wat ze goed doet. Maar alleen hoger opgeleiden maken gebruik van deze mogelijkheid. En in de volkstuinen werken weer vooral ouderen. Verslaafden, die ook gebaat zouden zijn bij werken in het groen, worden argwanend bekeken en krijgen geen tuintje.
Hassink beveelt de gemeente aan om beleid te ontwikkelen rondom het gebruik van groene ruimte in of rondom de stad, zodat iedereen er wat aan kan hebben. / JT