Nieuws - 8 oktober 2009

Groen dak levert stroom

Bedrijf Plant-e haalt elektriciteit uit planten. Plant en bacteriën werken samen in brandstofcel.

Bovenop het Agrotechnion in Wageningen staat het eerste stroomproducerende groene dak van de wereld. Een tiental potten met slijkgras, wat draadjes en, afgeschermd voor weer en wind, een paar computerschermen vormen de proefopstelling van Plant-e, het nieuwste bedrijfje van Wageningen UR. Plant-e (spreek uit: plenty) ontwikkelt de plant-microbiële brandstofcel.
Planten scheiden via hun wortels suikers en eenvoudige organische zuren uit, die door bacteriën onder zuurstofarme omstandigheden worden afgebroken. De elektronen die daarbij vrijkomen, leveren samen een stroompje op. In feite zijn het de bacteriën die deze stroom maken; de plant zorgt voor de brandstof.
Plant-e is opgericht om het gepatenteerde principe in toepasbare technologie om te zetten. De opstelling op het dak is een eerste aanzet. 'Doel van deze opstelling is om te kijken wat er gebeurt als het systeem buiten staat', legt promovendus Marjolein Helder uit. Zij runt Plant-e samen met collega David Strik. De eerste resultaten zijn verrassend. De planten doen het qua stroomproductie buiten minstens zo goed als onder de gecontroleerde omstandigheden in het lab. Dag of nacht, warm of koud, het maakt voor de stroomproductie kennelijk niet zo heel veel uit. 'Het eerste doel is om volgende zomer zover te zijn dat we een mobiele telefoon met stroom van een paar plantjes op kunnen laden', vertelt Helder. Theoretisch moet een groen dak maximaal drie Watt vermogen per vierkante meter kunnen leveren.