Nieuws - 1 april 2010

Groen blaadje

Eindelijk, ik heb mijn eigen mini-moestuin gespit en ingezaaid. Die ziet er nu mooi en strak uit, al is er helaas nog geen sprietje groen te ontdekken. En dat terwijl ik juist trek heb in frisse, groene groente.

29-menu-BdG_9093.jpg
Rauwkost is gezond bleek uit onderzoek van de Wageningse promovenda Linda Oude Griep. Veel ongekookte groente eten beschermt tegen beroertes. En na een bord rauwkost eet ik vast ook minder chocolade paaseitjes. Dat is dan weer goed voor de lijn. Zo aan het eind van de winter heb ik het wel gehad met de wortelsalade, de koolsalade en met witlof. Dit is de tijd van brandnetelsoep, spinazietaart en raapstelenstamppot. Fris groen, maar liefst wel verwerkt in iets warms. Zo ook deze stamppot met lollo rossa sla, een mooi compromis tussen winter en lente, gekookt en rauw./Arianne van Ballegooij

Stamppot met lollo rossa
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediƫnten voor vier personen:

  • 1 kg kruimige aardappelen

  • 1 krop lollo rossa sla

  • 50 gr boter en 1 dl warme melk

  • zout en peper en evt. nootmuskaat

  • 100 gr gerookte spekblokjes

  • 8 dikke plakken ham (of bacon)

  • evt. gekookte eieren of wat nootjes

  • olie


Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 tot 25 minuten gaar in water met zout. Bak ondertussen de plakken ham lichtbruin en knapperig in wat olie en leg ze op een bord voor straks. Bak de spekjes uit en leg ook deze even apart. Was de sla en snijd hem in repen van ongeveer 2 centimeter. Als de aardappelen klaar zijn, giet je ze af en maak je er puree van met een stamper of een pureeknijper. Roer de boter door de puree. Roer de melk scheutje voor scheutje door de puree tot je een luchtige maar stevige puree hebt. Je hebt misschien niet alle melk nodig. Maak de puree niet te nat want de sla geeft ook nog vocht af. Maak de puree op smaak met zout en peper en eventueel nootmuskaat. Roer de sla door de puree.
Leg op ieder bord twee plakken gebakken ham, schep hier wat stamppot op. Strooi de spekjes erover en versier eventueel met nootjes of plakjes gekookt ei. Dien meteen op.