Nieuws - 2 oktober 2008

Groen beleven in Haaglanden

Honderden tomatenplantjes hangen vanaf het plafond naar beneden. Daaronder staan beeldschermen die filmpjes van landschappen vertonen. Galerie Stroom in Den Haag is sinds maandag 29 september gevuld met werk van Velpse studenten. Voor de minor Stedelijke beplanting van Van Hall Larenstein onderzochten ze de beleving van het groen in Haaglanden. In de expositie Greenspotting Haaglanden tonen ze de resultaten.

nieuws_2457.jpg
Aan de muur hangt een vergroting van een schilderij van ‘Haagse schoolschilder’ Jacob Maris. In het uitgestrekte landschap van honderd jaar geleden is de skyline van het huidige Den Haag getekend. Maar net als andere geëxposeerde objecten valt het schilderij een beetje weg in de drukte. Honderd mensen wonen de opening van de expositie bij. Voor een deel wetenschappers van Plurel, een Europees onderzoeksproject waarin onderzoek wordt verricht naar groen in stedelijke gebieden. In het kielzog van Plurel zijn kleinere projecten ontstaan, zoals het studentenonderzoek van VHL.
De deeltijdstudenten en enkele voltijdstudenten wier werk in Stroom te zien is, zijn ook van de partij. Zoals Joannes Buurma en Arno Star, inmiddels vierdejaars Tuin- en landschapsinrichting. Zij hebben de beleving van het groen benaderd vanuit de zintuigen. ‘In het begin was de opdracht heel vaag. We kregen te horen: jongens doe iets leuks’, vertelt Arno.
Het resultaat is verrassend. De studenten hebben blinden geïnterviewd en in een filmpje is te zien hoe ze zelf met een blinddoek de natuur in Haaglanden verkennen. Ook hebben ze landschapsschilderijen van de Haagse School afgezet tegen de huidige ontwikkelingen en geluiden en geuren uit 1900 en 2000 vergeleken. Keien en zandwegen zijn bijvoorbeeld vervangen door asfalt, bijna overal klinkt op de achtergrond het lawaai van verkeer en vliegtuigen. Aan het strand hebben vissers plaatsgemaakt voor recreanten met honden. De zeemeeuwen zijn er nog wel.
Joannes: ‘Mijn kijk op het landschap is wel veranderd. Ik kijk en luister nu bewuster.’ Ook voor Arno was dit project een eyeopener. ‘Voor onze hele groep was dit heel vernieuwend. Beleving vinden we een logisch begrip, tot we het moeten verklaren. Het is zo allesomvattend, je krijgt bij iedereen een ander verhaal.’