Nieuws - 17 februari 2010

Groeikampioenen kweken in Afrika

Imares adviseert bij palingkweek op Madagaskar. Duurzame exploitatie van gezond aalbestand is het hoofddoel.

8-jonge-aal-Gregory-Maes.jpg
Afrika gaat paling exporten. Ten minste, als het aan het bedrijf Ripple Fish ligt. Gecoacht door wetenschappers van Imares wil Ripple Fish op grote schaal Afrikaanse paling kweken op Madagaskar. Ripple Fish heeft al op kleine schaal proeven met glasaal gedaan. Een grote kweekfaciliteit is inmiddels in aanbouw. Oliver Schneider, viskweekspecialist bij Imares, heeft de onderhandelingen gevoerd voor het contract van 1,7 miljoen euro, dat deze maand is getekend. Imares zal bijdragen met kennis over duurzame kweekmethoden en duurzame exploitatie van de Afrikaanse aal. 'Wij faciliteren; het bedrijf is verantwoordelijk', legt Schneider uit.
Overbevissing
De Nederlandse wetenschappers willen koste wat kost een paling-crisis  voorkomen. In Europa is de soort gedecimeerd, onder meer doordat voor de kweek glasaal moet worden opgevist. 'We gaan niet zitten kijken hoe het fout gaat en dan verklaren waarom het fout is gegaan', zegt Willem Dekker, palingexpert bij Imares en nauw betrokken bij het Afrikaanse palingavontuur. 'We kunnen veel leren van onze ervaringen in Europa.'
Ook Schneider is alert op overbevissing van dit laatste relatief maagdelijke palingbestand. 'De Afrikaanse paling is nog niet overbevist en dat moet zo blijven. We willen geen Europese toestanden.' Naast het optimaliseren van de kweek zullen ook zaken als het  voer en het verantwoord verwerken van afvalstoffen veel aandacht krijgen. Schneider: 'We weten nog heel weinig van de Afrikaanse paling. We zullen ons eerst richten op basale kweekmethoden zoals het optimaliseren van temperatuur, voeding, doorstroming, dichtheid en niet te vergeten dierenwelzijn.' Omdat alle activiteiten, zoals de bouw van de kweekfaciliteiten, de glasaalvisserij en de verwerking van het eindproduct, ter plekke plaatsvinden, profiteert ook de lokale bevolking van het project.
Volgens Dekker is het potentieel enorm, vooral omdat de Afrikaanse paling een absolute groeikampioen is. Een glasaaltje van minder dan een gram groeit binnen een half jaar uit tot een kolos van twee kilo. De Europese paling doet daar in een verwarmde kwekerij al gauw twee jaar over.
Goede intenties
Palingexpert Dekker is enthousiast over het project. 'Het kan een heel mooi feest worden', zegt hij. Aan de andere kant realiseert hij zich dat Imares kennis exporteert die kan leiden tot dezelfde achteruitgang in het aalbestand als in Europa. De vraag naar paling wereldwijd is enorm en het gevaar ligt op de loer dat ook dit laatste, maagdelijke aalbestand om zeep wordt geholpen. 'Ripple Fish heeft naast een gezonde zakelijke instelling echter ook goede intenties en een ideologische bevlogenheid', stelt Dekker. 'Daarnaast volgen natuurbeschermers en ontwikkelingsorganisaties dit project met argusogen.'