Nieuws - 1 januari 1970

Greenpeace zaait spinazie tussen genmaïs

Actievoerders van Greenpeace hebben in de vroege morgen van 3 mei spinazie gezaaid in een proefveld met genetisch gemodificeerde maïs, nabij Lelystad. De actievoerders hopen dat de spinazie de maïs zal overwoekeren. Wageningen UR heeft aangifte gedaan wegens vernieling.

Onderzoeksleider dr. Bert Lotz is teleurgesteld over de actie van Greenpeace. ‘Het is jammer en vreemd dat ze deze proef hebben verstoord. Wij proberen met de proef juist een bijdrage te leveren aan de keuzevrijheid van consumenten.’
Bij de ingezaaide maïs is het genconstruct Mon810 ingebouwd. Het gen uit de bacterie Bacillus thuringiensis maakt de maïs resistent tegen de maïsstengelboorder, een insect dat vooral in Zuid Europa veel schade aanricht. In Spanje wordt maïs met het gen op grote schaal verbouwd.
Lotz gebruikt de transgene maïs om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van transgene eigenschappen door middel van bestuiving. In de biologische landbouw wil men geen vermenging met genetisch gemodificeerde rassen. Volgens Europese richtlijnen mag in gangbare producten deze vermenging niet hoger worden dan 0,9 procent, anders moet het product speciaal geëtiketteerd worden.
In Nederland is afgesproken dat tussen een veld met transgene maïs en een biologische akker met maïs een afstand van minimaal 250 meter in acht wordt genomen. Lotz probeert in zijn proeven te achterhalen of die afstand groot genoeg is. ‘Deze proef maakt deel uit van een groter Europees programma waarin we gegevens verzamelen die input moeten vormen voor modellen die de verspreiding van transgene eigenschappen beschrijven.’ In Nederland zijn in het kader van de proef nog vijf akkers ingezaaid met genetisch gemodificeerde maïs.
Greenpeace is niet onder de indruk van de goede bedoelingen van Lotz. Woordvoerder André van der Vlugt: ‘Wij zijn tegen elke aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde planten in het veld. Overal ter wereld gaat het mis. We weten nog maar tien procent van wat we moeten weten om de technologie veilig te kunnen gebruiken. Deze proeven kun je net zo goed doen met niet-gemanipuleerde maïs.’ Wageningen UR gebruikte de maïs met Mon810 omdat er gevoelige tests zijn die de aanwezigheid van het gen kunnen aantonen.
Wageningen UR en Greenpeace hebben nog niets gehoord van justitie. Van der Vlugt: ‘Wij zijn daar ook niet bang voor hoor. In onze ogen hebben wij niets vernield. We zijn netjes in de tractorsporen gebleven.’
Greenpeace hoopt dat de spinazie de maïs zal overwoekeren. Lotz is niet bang dat dit zal gebeuren. ‘Wij houden het veld goed in de gaten en zullen kijken of we de spinazie moeten bestrijden.’ / KV