Nieuws - 22 februari 2001

Greenomics krijgt miljoenenklus van Purac

Greenomics krijgt miljoenenklus van Purac

Greenomics, het DNA-sequencing centrum van Plant Research International, gaat voor melkzuurproducent Purac het genoom van een melkzuurproducerend organisme ophelderen. Welk organisme dat is, wil Purac niet vertellen - behalve dan dat het gaat om het organisme dat het bedrijf nu al voorziet van melkzuur.

De opheldering van de structuur geeft Purac zicht op de samenhang tussen bijvoorbeeld stress en andere omgevingsfactoren en de aanmaak van melkzuur. Daardoor moet een 'totaalplaatje' ontstaan.

Voor Greenomics is de opdracht belangrijk. Hoeveel geld ermee gemoeid is, wil Purac niet vertellen. "Het gaat om meerdere miljoenen", is het enige wat Roel Otto van Purac erover kwijt wil. "Het is ook een grote klus", licht Otto toe. "Nu gaat ??n laboratorium doen wat meestal door een constellatie onderzoeksinstellingen wordt gedaan."

Purac verkoopt in meer dan honderd landen producten die zijn gemaakt van melkzuur. Ze lopen uiteen van afbreekbare plastics en schoonmaakmiddelen tot zoetstoffen en conserveermiddelen. | W.K.