Nieuws - 1 februari 2001

Greenomics gaat genenkaart graanschimmel blootleggen

Greenomics gaat genenkaart graanschimmel blootleggen

De afdeling Greenomics van Plant Research International gaat een genetische kaart maken van de belangrijkste belager van graan: de schimmel Mycosphaerella graminicola. Ook publiceerde dezelfde afdeling deze week, samen met de leerstoelgroep virologie van de universiteit, de erfelijke code van een Chinees virus.

Bestrijdingsmiddelenproducent en zaadbedrijf Syngenta heeft Plant Research International opdracht gegeven de genetische kaart van de graanschimmel Mycosphaerella graminicola op te helderen. De schimmel veroorzaakt de Septoria bladvlekkenziekte. Ongeveer dertig procent van de totale hoeveelheid fungiciden gaat op aan de bestrijding van de graanschimmel. Europese graanboeren geven hieraan jaarlijks een miljard gulden uit. Met een beter inzicht in de genenstructuur van de schimmel hoopt Syngenta nieuwe methoden te kunnen ontwikkelen voor biologische bestrijding.

De afdeling Greenomics heeft ??n van de snelste faciliteiten voor het sequencen van DNA in Europa. Eerder bracht het instituut de genen van de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum in kaart. Het Chinese virus is het tweede organisme waarvan Plant Research International het genoom ontrafelde, de graanschimmel wordt nummer drie. Het Chinese virus is een baculovirus dat wordt gebruikt als biologische bestrijder van rupsen in de katoenteelt. China behandelt jaarlijks 100.000 hectare katoen met het virus.| K.V.