Organisatie - 6 april 2016

tekst:
Rob Ramaker
1

How do you work most energy efficient on your laptop, pc or device? A campaign of Green Office give employees and students of Wageningen UR tips on ‘green’ behaviour, this month.

Photo: Open Knowledge

UseITSmartly, as the campaign is called, was launched in The Spot on Friday afternoon. Green Office showed a movie about efficient use of resources and held a pub quiz on energy efficient IT-behaviour.

Flyers that will be handed out this month, give employees and students seventeen tips for ‘green’ behaviour. Many of these speak for themselves. Such as turning the computer off when not using it, reading documents from a screen instead of printing them. However, Green Office also give tips on installing energy efficient apps and the use of energy saving search engines such as Blackly, which has a dark background.

‘People need to become more aware that they can make a difference with small things’, says Roos Akkerman of Green Office. This understanding is the first step to real behavioural change. ‘That is of course the real ambition.’ Akkerman does not have any hard facts about the impact of the different tips (yet). However, Green Office has plans for more IT projects. For example to see how green the practice of the IT department of Wageningen UR is.

People need to become more aware that they can make a difference with small things.
Roos Akkerman, Green Office

This department supports the campaign, says Stephen Janssen, service level manager for FB-IT. ‘We are a sustainable university and take this into account, for example when purchasing new products.’ Except for equipment also the behaviour of the user determines the energy use, says Janssen: ‘You need to use this efficiently. So turn off your pc and laptop when you are not using it.’

Beforehand the FB-IT also helped with the tips and the department is organizing an excursion to the datacentre Hyperion during the campaign month. However, the tips will not appear on all the WUR-pc’s as reminder, says Janssen. ‘This is technically possible, but there are many messages that we as an organization want to share with our employees. Before you know it also Resource and intranet want this.’

Re:acties 1

• Rolf

@niek: de gemeentelijke afvalinzamelaar (afvalcombinatie vallei) is zowieso niet degene die het afval van WUR inzamelt, dat is Van Gansewinkel. Denk dus dat rest van verhaal ook niet klopt ;-) Het is wel zo dat als bijvoorbeeld het plastic afval teveel vervuild is met ander afval het niet meer gescheiden verwerkt kan worden en dus met restafval mee moet.

Reacties 10

• Buurman van de Haarweg

Volgens raken we hier dus de kern van het probleem 'verduurzamen'. Iedereen doet maar wat!

Een 'zwarte' zoekmachine gebruiken, flyers drukken waarop staat dat je niks moet printen, warme truien week, etc. Maar niemand die het heeft doorgerekend.

• Hamkaas

"Flyers die komende maand worden uitgedeeld, geven medewerkers en studenten zeventien tips voor ‘groene’ gedragingen .. [zoals] .. het lezen van documenten van een scherm in plaats van printpapier."

Dat is echt hilarisch!

• Buurman van de Haarweg

Zou het niet nuttiger zijn om een deel van het WUR serverpark 's nachts uit te zetten?

• Niek

Hoorde laatst dat alhoewel wij op de universiteit als het afval net scheiden, de gemeente Wageningen dit niet doet en al het universiteits afval alsnog op één grote hoop belandt. Misschien kan het green office daar eens naar kijken!

• masker

Waarom moet dit eigenlijk met die stupide gezichtsmaskers? Dit weekend liepen ze ook al zo in de stad.

• Giel

Doe liever iets aan die plastic bordjes van die Chineze maaltijdservice, de plastic bekers in de koffieautomaten en de cupjes die ze gebruiken bij de koffiecorner in Forum. Dit heeft in mijn ogen veel meer impact op het mileu. Zuinig omspringen met grondstoffen, je moet bij die dingen beginnen en niet bij de computers(die overigens op groene stroom werken)

• HdeVries

Warme truien week, Food Battle, meatless monday en dan nu het bovenstaande initiatief. Ik vraag mij af wat de daadwerkelijke en blijvende impact is van al deze projecten? Op Green office site kan ik geen overtuigend bewijs vinden van de initiatieven.
    Moet de rest van uni echt worden lastig gevallen met dit soort projecten waarbij vooral de Green office vrijwilligers een goed gevoel bij krijgen? Want laten we nou wel wezen, het effect is er toch niet?

Ik hoop dat óf de Green Office met serieuze initiatieven komt (ontmoedigen autogebruik medewerkers oid) óf gewoon stopt met,in mijn ogen, geneuzel in marge.

• Faal...

Veel LCD-monitoren gebruiken met een zwarte achtergrond meer energie omdat de verlichting toch aanstaat en de pixels gesloten worden.

• Henk

'... en het gebruiken van zuinige zoekmachines als Blackle, die een donkere achtergrond hebben'

hahahahahaha

• Grijze muur

Use it smartly, is dat wel grammaticaal correct Engels!?!?