Organisatie - 4 april 2016

tekst:
Rob Ramaker
10

Hoe werk je zo zuinig mogelijk op je laptop, pc of device? Een campagne van Green Office wijst medewerkers en studenten van Wageningen UR komende maand op ‘groen’ gedrag.

Foto: Open Knowledge

UseITSmartly, zoals de campagne heet, werd vrijdagmiddag gelanceerd in the Spot. Green Office vertoonde een film over zuinig omspringen met grondstoffen en hield een quiz over zuinig IT-gedrag.

Flyers die komende maand worden uitgedeeld, geven medewerkers en studenten zeventien tips voor ‘groene’ gedragingen. Veel hiervan is logisch. Denk aan het afsluiten van computers die je niet gebruikt of het lezen van documenten van een scherm in plaats van printpapier. Green Office tipt echter ook het installeren van energiezuinigheidsapps en het gebruiken van zuinige zoekmachines als Blackle, die een donkere achtergrond hebben.

‘Mensen moeten zich bewust worden dat ze met kleine dingetjes al een verschil kunnen maken’, zegt Roos Akkerman van Green Office. Dit inzicht is de eerste stap naar echte gedragsveranderingen. ‘Dat is natuurlijk de echte ambitie.’ Harde cijfers over de impact van verschillende tips op energiegebruik heeft Akkerman (nog) niet. GreenOffice heeft echter plannen voor meer IT-projecten. Bijvoorbeeld om te kijken hoe groen de werkwijze is van de IT-afdeling van Wageningen UR.

Roos Akkermans, Green Office

Deze afdeling draagt de campagne een warm hart toe, zegt Stephen Janssen, service level manager bij FB-IT. ‘We zijn een duurzame universiteit en houden daar, bijvoorbeeld bij de aankoop van nieuwe producten, rekening mee.’ Behalve de apparatuur bepaalt ook het gedrag van gebruikers het energiegebruik, zegt Janssen: ‘Je moet daar zuinig mee omspringen. Zet je pc en laptop ze dus uitwanneer je ze niet gebruikt.’

Vooraf heeft FB-IT ook meegedacht over de tips en de afdeling organiseert tijdens de actiemaand een excursie naar het datacentrum Hyperion. De tips komen echter niet op alle startschermen van WUR-pc’s als reminder, zegt Janssen. ‘Dat is technisch mogelijk maar er zijn heel veel boodschappen die we als organisatie naar onze medewerkers willen sturen. Voor je het weet willen Resource en intranet dit ook.’

Re:acties 10

• Buurman van de Haarweg

Volgens raken we hier dus de kern van het probleem 'verduurzamen'. Iedereen doet maar wat!

Een 'zwarte' zoekmachine gebruiken, flyers drukken waarop staat dat je niks moet printen, warme truien week, etc. Maar niemand die het heeft doorgerekend.

• Hamkaas

"Flyers die komende maand worden uitgedeeld, geven medewerkers en studenten zeventien tips voor ‘groene’ gedragingen .. [zoals] .. het lezen van documenten van een scherm in plaats van printpapier."

Dat is echt hilarisch!

• Buurman van de Haarweg

Zou het niet nuttiger zijn om een deel van het WUR serverpark 's nachts uit te zetten?

• Niek

Hoorde laatst dat alhoewel wij op de universiteit als het afval net scheiden, de gemeente Wageningen dit niet doet en al het universiteits afval alsnog op één grote hoop belandt. Misschien kan het green office daar eens naar kijken!

• masker

Waarom moet dit eigenlijk met die stupide gezichtsmaskers? Dit weekend liepen ze ook al zo in de stad.

• Giel

Doe liever iets aan die plastic bordjes van die Chineze maaltijdservice, de plastic bekers in de koffieautomaten en de cupjes die ze gebruiken bij de koffiecorner in Forum. Dit heeft in mijn ogen veel meer impact op het mileu. Zuinig omspringen met grondstoffen, je moet bij die dingen beginnen en niet bij de computers(die overigens op groene stroom werken)

• HdeVries

Warme truien week, Food Battle, meatless monday en dan nu het bovenstaande initiatief. Ik vraag mij af wat de daadwerkelijke en blijvende impact is van al deze projecten? Op Green office site kan ik geen overtuigend bewijs vinden van de initiatieven.
    Moet de rest van uni echt worden lastig gevallen met dit soort projecten waarbij vooral de Green office vrijwilligers een goed gevoel bij krijgen? Want laten we nou wel wezen, het effect is er toch niet?

Ik hoop dat óf de Green Office met serieuze initiatieven komt (ontmoedigen autogebruik medewerkers oid) óf gewoon stopt met,in mijn ogen, geneuzel in marge.

• Faal...

Veel LCD-monitoren gebruiken met een zwarte achtergrond meer energie omdat de verlichting toch aanstaat en de pixels gesloten worden.

• Henk

'... en het gebruiken van zuinige zoekmachines als Blackle, die een donkere achtergrond hebben'

hahahahahaha

• Grijze muur

Use it smartly, is dat wel grammaticaal correct Engels!?!?

Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

• Rolf

@niek: de gemeentelijke afvalinzamelaar (afvalcombinatie vallei) is zowieso niet degene die het afval van WUR inzamelt, dat is Van Gansewinkel. Denk dus dat rest van verhaal ook niet klopt ;-) Het is wel zo dat als bijvoorbeeld het plastic afval teveel vervuild is met ander afval het niet meer gescheiden verwerkt kan worden en dus met restafval mee moet.