Organisatie - 16 november 2017

Gratis fruit: Gezonde gift of betutteling?

tekst:
Teun Fiers,Anne van der Heijden,Liza van Kapel

Sinds begin november staat er bij de ingang van alle WUR-gebouwen met personeel gratis fruit. Projectteam fruit@work helpt medewerkers aan minimaal één appel, peer of banaan per week. Is het nodig dat de werkgever dit doet? En maakt het mensen gezonder?

tekst Teun Fiers, Anne van der Heijden en Liza van Kapel  illustratie Henk van Ruitenbeek

Ricardo1.jpg

Ricardo Kristo
Medewerker van het Facilitair Bedrijf van WUR in Den Haag

‘Dinsdag is er voor de eerste keer fruit gebracht voor de medewerkers hier. Mensen waren er erg positief over. Het was woensdag al op. Ik vind het een geweldig initiatief. Volgens mij doen sommige andere bedrijven dit al jaren, ik weet niet waarom WUR er nu pas mee begint. Het is gezond, want mensen zullen meer fruit eten als het er gewoon ligt, dan wanneer ze het zelf moeten meenemen naar hun werk.’

Marleen Henkens.jpg

Marleen Henkens
Onderzoeker bij Virologie

‘Ik las op intranet dat we het gratis fruit betrekken van onze eigen proefboerderij in de Betuwe. Ik weet niet wat er voorheen met dat fruit gebeurde, maar ik vind het wel leuk dat dat nu bij de medewerkers terechtkomt. Als WUR het fruit extern zou kopen, zou ik er minder positief over zijn. Dan zou ik zeggen: kijk liever eens naar het totale voedselaanbod. De campus zit vol verlokkingen om snel en ongezond te eten; in elk gebouw staat een snoepautomaat en in Campus Plaza zitten vooral fastfoodrestaurants. Dat kun je met een paar appels per week natuurlijk niet compenseren.’

Wesselink-Marie.jpg

Marie Wesselink
Onderzoeker bij Wageningen Plant Research in Lelystad

‘Vorige week ontvingen wij voor het eerst fruit op onze afdeling; het was erg lekker! Ik begreep dat het fruit over was van de fruitgaard in Randwijk, dus het lijkt me erg goed dat het dan door medewerkers wordt opgegeten. We grapten hier al in de kantine dat we als tegenprestatie wel een kipper met aardappelen kunnen leveren. Zelf koop ik minder vaak fruit dan ik zou willen, dus een stuk extra per week is mooi meegenomen. Wat mij betreft dragen werknemers vooral zelf verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. WUR had het dus niet hoeven doen. Maar we zijn er wel blij mee.’

Henri.JPG

Henri ten Klooster
Hoofd van Sports Centre de Bongerd

‘Naar mijn mening is het niet meer dan normaal dat gezonde voeding wordt gestimuleerd, net zoals we bewegen stimuleren. Ik denk dat juist WUR alles moet doen om haar missie niet alleen naar buiten uit te dragen, maar ook toe te passen op haar eigen studenten en medewerkers. Ook Sports Centre de Bongerd haakt aan bij de missie en draagt bij aan de quality of life van haar eigen mensen door meer gezonde voeding aan te bieden. Ook bieden we oefeningen aan voor medewerkers op de werkplek en voor studenten tussen colleges. Dit om de negatieve effecten van te veel zitten te verminderen.’

Linda_den_Blanken.jpg

Linda den Blanken
Receptionist bij Orion

‘Leuk initiatief! Ik heb een mandarijntje genomen. Bij mijn collega’s valt het ook goed, maar het mag wel iets meer zijn. Ze zeiden dat er 1,6 stuks fruit per persoon beschikbaar zou zijn elke week. Dat is niet heel ruim, zeker als ze het niet goed uitrekenen, zoals deze week. We moeten het ophalen in Forum, dat is ook een beetje apart. Vorige week was het daar blijven liggen en hadden we hier geen fruit. Deze week was iedereen wel blij met het fruit.’

Maxime Visser.JPG

Maxime Visser
Bachelorstudent Voeding en Gezondheid

‘Vanuit mijn studie kan ik zeggen dat het goed is om mensen te stimuleren meer groente en fruit te eten. Bij de meeste mensen mag het wat meer en het is zeker beter dan een koek of ander tussendoortje. Ik vraag me wel af waarom ze het niet overal gratis uitdelen. Studenten, met hun bierconsumptie en diepvriespizza’s, kunnen dat extra fruit misschien nog wel beter gebruiken dan werknemers. De wekelijks aanbevolen hoeveelheid haal ik zelf ook niet altijd, dus toen ik het kratje onlangs bij Radix zag staan, heb ik een appel meegenomen. Het zou ook gewoon goed zijn om het fruit in de kantine goedkoper te maken. Daar betaal je al snel 70 cent voor een banaan, terwijl je in de supermarkt een kilo koopt voor een euro.’

Ingrid.jpg

Ingrid Lubbers
Docent Bodemgeografie en Landschap

‘Ik heb toevallig gisteren mijn eerste appel gepakt, die was erg lekker. Ik vind het een goed initiatief. Ik denk alleen wel dat de mensen die al van fruit houden, ook degenen zijn die het als eerste pakken. Dus ik weet niet of het veel verandert in eetgewoonten van mensen. Het was me eerst niet helemaal duidelijk voor wie het was. Op intranet zag ik later wel uitleg, maar de tekst bij de bakken was me niet opgevallen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het verwarrend is voor studenten en dat zij soms ook iets pakken.’

Avatar150_yRWyrzBpyU-0YMZcI7-Ckg.jpg

Schriftelijke reactie van de WUR-projectgroep fruit@work
‘Voor Wageningen University & Research is het van groot belang dat haar medewerkers fysiek en mentaal gezond zijn en blijven, zodat zij enthousiast, gemotiveerd en geïnspireerd hun werkzaamheden kunnen verrichten. Fruit@work, onderdeel van het programma vital@work, is gericht op het bevorderen van een gezonde levensstijl door gezonde voeding. Het zou fantastisch zijn als WUR ook aan alle studenten gratis fruit kan verstrekken. Op dit moment is dat helaas niet mogelijk. Het facilitair bedrijf is momenteel in gesprek met de cateraars over gezonde restaurants. Voor het fruit geldt inderdaad: op is op. We willen verspilling voorkomen.


Re:ageer