Nieuws - 5 juli 2001

Gratis eten

Gratis eten

"Smaakt goed, toch?", zegt Natalia tegen Marloes. De meiden staan samen in de grote braadslee in de keuken van jongerenvereniging Unitas schijfjes banaan te bakken. Ze zijn aan het koken voor Food Not Bombs, een internationale organisatie die zich richt tegen militarisme en overconsumptie. In steden overal ter wereld halen vrijwilligers bij winkels voedsel op dat anders in afvalcontainers zou verdwijnen, maar nog prima geschikt is voor consumptie. Ze bereiden hiervan maaltijden die gratis worden uitgedeeld. Afgelopen week haalde een aantal studenten voor de vierde keer in een jaar tijd eten op in Wageningen. Natalia: "We hebben spullen van de markt en van verschillende winkels gekregen."

Deze zaterdagochtend zijn er acht meiden en drie jongens aan het werk, onder wie verschillende jongerejaars studenten Tropisch landgebruik en Rurale ontwikkelingsstudies. Carly staat appels te snijden boven een pan. Samen met Pieter en Margriet is ze in Wageningen begonnen met het koken van gratis eten. "Ik heb het in Den Haag en Utrecht een keer meegemaakt en wou dit ook in Wageningen gaan doen. Voedsel is voor mij een belangrijk onderwerp. Ik vind het raar dat als iemand wil eten, hij eerst geld moet verdienen om het te kunnen kopen terwijl er genoeg eten is." Margriet legt uit hoe ze te werk gaan. "Als we het eten overal hebben opgehaald, kijken we wat we kunnen maken. Dat is in ieder geval altijd soep en salade. Het belangrijkste werk is het sorteren van het eten: wat is nog goed en wat gaan we ermee maken." Ze koken veganistisch, zodat iedereen het kan eten. Vrijdagavond zijn ze begonnen met de voorbereidingen. Femke, die een salade maakt, doet mee omdat het idee achter Food Not Bombs haar aanspreekt en ze het leuk vindt om te doen. "Gisteren hebben we vooral veel gewassen en gesneden. En heel veel appels geschild, voor appelsap en appelmoes", zegt ze.

Er wordt weinig gepraat in de keuken, iedereen is geconcentreerd en rustig aan het werk. Carly: "Iedereen gaat zijn eigen gang en houdt zich bezig met een gerecht." Alleen Pieter loopt wat rond. Hij woont en kookt op Zeezicht en heeft de meeste kookervaring. De vorige keren hebben ze ook op Zeezicht gekookt. Fransel vertelt dat dat heel handig is, want ze hebben alles wat Food not Bombs verder nodig heeft zoals kruiden en serviesgoed. "We hebben ook een startsubsidie van een paar tientjes van het Emmaus gekregen voor bijvoorbeeld het maken van flyers. Verder zijn we afhankelijk van donaties, onder andere uit de fooienpot van de Overkant. Maar we doen het liefst zo veel mogelijk zonder geld", benadrukt hij. Fransel heeft voor vandaag t-shirts en schorten bedrukt met het logo van de groep, een vuist met een wortel.

Om half ??n zijn de meeste gerechten klaar. Carly gaat vast wat opruimen en proeft de appelmoes die op het vuur heeft staan pruttelen. "Is hij zoet genoeg?", vraagt ze aan Margriet. Ook de andere gerechten worden geproefd. Margriet en Natalia zijn nog brood aan het verkruimelen voor croutons. Ze krijgen zo langzamerhand zelf ook wel trek. Buiten voor Unitas zijn ondertussen tafels neer gezet voor het eten en tafels en stoelen voor de eters. De vrijwilligers brengen alles naar buiten: soep, meloensap, appelsap, appelmoes, gebakken groente, gebakken banaan, brood, croutons, groentespreads voor op brood, groentesalade en fruitsalade. "Zo, nu kunnen wij ook even zitten en eten, lekker", zegt Femke.

De meeste eters komen voor het Culture of Poverty festival. Ze kennen Food not Bombs over het algemeen niet, maar vinden het wel een goed initiatief. Bezoekster Annet Timmer: "Het is inderdaad zonde dat er zoveel eten wordt weggegooid dat eigenlijk nog best te gebruiken is." Carly vraagt zich intussen af of het wel op komt. "Moeten we niet ook nog in de stad gaan uitdelen? We hebben zo veel."

Een half uurtje later zijn ze alweer de keuken aan de schoonmaken. "Ik heb het er wel voor over om hier een hele dag mee bezig te zijn", zegt Margriet terwijl ze de spoelmachine vult. Carly zou het mooi vinden als mensen door deze actie zich iets bewuster worden van hun eigen consumptiegedrag. "Het is toch raar dat mensen voedsel als waardeloos zien als er geen geld meer aan te verdienen valt?"

Yvonne de Hilster

Meer weten: foodnotbombs_wageningen@yahoo.com