Organisatie - 1 januari 1970

Gratis af te halen: zes meter geschiedenis

KSV wilde het ding wel hebben. Totdat bleek dat het niet zomaar in een bestelbusje past. Bovendien, waar moet de studentenvereniging het zes meter lange geval laten als het niet aan de gevel van haar gebouw mag hangen? Het smeedwerk dat tot eind jaren tachtig de Aula sierde, bleef liggen waar het lag.

Het oude opschrift van de Aula van de Landbouw Hogeschool is gratis af te halen bij het museum voor landbouwtechniek in Wageningen. / foto GA
Het Nationaal Museum voor Historische Landbouwtechniek moet nu opnieuw op zoek naar een goed tehuis voor dit stuk universitaire geschiedenis. Het museum moet plaatsmaken voor nieuwbouw, zo is al in december 2003 besloten. Sindsdien wordt geprobeerd de collectie oude landbouwmachines en werktuigen elders onder te brengen.
De collectie bestaat voor een groot deel uit uniek wetenschappelijk en cultuurhistorisch materiaal. Sommige voorwerpen staan op een ministeriƫle lijst van beschermd cultuurgoed. Opheffing moet dus netjes en volgens de regels gebeuren. En dat kost tijd. Ook bijvoorbeeld omdat bruikleengevers van jaren her moeten worden opgespoord.
Er zijn inmiddels oplossingen gevonden voor een deel van de collectie. Maar de smeedijzeren letters liggen er nog vergeten bij. Als over enkele weken geen bestemming is vonden voor dit relikwie, gaat het naar het oud-ijzer. Is er op de Born niet nog een plekje? / YdH