Nieuws - 14 februari 2008

Goudvissenleed

Eenenveertig moties diende de Partij voor de Dieren vorige week in tijdens een debat over dierenwelzijn. De partij pleitte onder andere voor verplicht stro bij kalveren en varkens en een officiële overheidslijst van goedgekeurde varkensspeeltjes. De meeste aandacht kreeg het plan om de vissenkom te verbieden.

463_opinie_0.jpg
Op verschillende plekken werd het voorstel met hoongelach ontvangen. Maar hoogleraar Aquacultuur en visserij, prof. Johan Verreth was minder jolig in het wetenschapskatern van de Volkskrant. De goudvis is volgens hem niet te benijden. Hij kan dertig jaar oud worden, maar waarschijnlijk overleeft de gemiddelde Nederlandse goudvis geen zes maanden. Een volwassen goudvis kan veertig centimeter lang worden en een kilo zwaar, maar haalt dat haast nooit.
Het grootste goudvissenleed zit volgens Verreth niet in de vorm van de kom, maar in het onkundig handelen van de eigenaren. Ze stellen hun dieren bloot aan grote temperatuurschommelingen door ze overdag in de volle zon te laten staan. Schoon water lijkt een genot voor een goudvis, maar een plons vers, koud water zorgt ervoor dat het lijfje van de vis binnen een paar seconden een graad of tien afkoelt. Bovendien biedt een goudvissenkom vaak geen schuilmogelijkheden voor angstige vismomenten. Het advies van Verreth is dan ook: koop een ruime bak met pompje en waterplanten.
Over de motie van de Partij voor de Dieren is hij desondanks niet positief. ‘Dit helpt niet. Het idee dat de kom het probleem is, is helemaal niet onderbouwd. Het effect is dat iedereen er melig over doet, terwijl het wel goed zou zijn als mensen die een goudvis nemen beter weten hoe ze hem moeten verzorgen. Dat verdient serieuzere aandacht.’