Nieuws - 29 februari 2016

Goudjakhals gespot op de Veluwe

tekst:
Roelof Kleis

Camera’s van Wageningen UR hebben een goudjakhals vastgelegd op de Veluwe. Het is de eerste keer dat dit dier in ons land is waargenomen.

Dat gebeurde al op vrijdag 19 februari. Om vijf uur in de ochtend liep het dier door de cameraval, legt ecoloog Edgar van der Grift van Alterra uit. Hij is projectleider van een studie naar terreingebruik door hoefdieren. Waar dat is wordt angstvallig verzwegen. 'We willen geen gedoe in het gebied. We hopen het beest nog vaker te spotten. Bovendien is het op uitdrukkelijk verzoek van de terreinbeheerder zo afgesproken.'

De vondst werd na het weekeinde overigens pas ontdekt toen een student de geheugenkaart van de camera's uitlas. Op de zwartwit-beelden is een hond-achtig dier te zien. De beelden zijn voorgelegd aan diverse jakhalzen-experts die er volgens Van der Grift met 100 procent zekerheid de goudjakhals in herkennen. Binnen Europa is dit dier aan een opmars bezig. Aanvankelijk kwam het dier alleen voor op de Balkan en in Griekenland en Turkije. Inmiddels is de soort met een opmars bezig. De meest nabije melding komt uit de omgeving van Frankfurt.

Hoe het dier in ons land is terechtgekomen is voorlopig nog onduidelijk. Van der Grift: ‘Het dier kan op eigenkracht ons land zijn binnengewandeld, maar het kan ook zijn dat het is ontsnapt of illegaal is uitgezet. Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven over de herkomst van het dier.’ In het kader van het lopende onderzoek zijn tientallen cameravallen in het gebied opgesteld. Tot dusver is het dier nog maar een keer gespot.

De goudjakhals is een alleseter. Hij jaagt op hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, amfibieën en vogels, maar eet ook vogeleieren, fruit en afval. De soort leeft in zeer uiteenlopende gebieden. Hij komt voor in onder meer steppen, bossen en moerassen, maar schuwt ook het cultuurlandschap niet.