Wetenschap - 10 januari 2002

Gouden Spatel voor de smaak van grapefruit

Gouden Spatel voor de smaak van grapefruit

Twee enzymen in de witlofwortel kunnen de smaakstof nootkaton maken. De frisdrankindustrie gebruikt die stof omdat die de smaak van grapefruits imiteert. Dat ontdekte de hbo-studente Marloes Schurink tijdens haar afstudeeronderzoek bij het laboratorium voor Organische Chemie en Plant Research International. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging heeft haar voor dat onderzoek De Gouden Spatel toegekend.

"Ik heb gewerkt met een ruw enzymextract", zegt Schurink, die nu werkt bij de leerstoelgroep Biochemie. "Het zou nog wel eens moeilijk kunnen worden om de twee enzymen te isoleren. Dan pas kan de industrie er iets mee."

De Gouden Spatel is de prijs voor de beste scheikundige hbo-scriptie van het jaar. De jury gaf Schurink de prijs vanwege 'het heldere verslag, een goed probleeminzicht, inventiviteit en originaliteit'. | W.K.

Re:ageer