Wetenschap - 1 januari 1970

Gouden Rijst

Gouden Rijst

Gouden Rijst


Het is pijnlijk om te zien hoe Clive West en Hans Verhoef (Wb 8, pagina 3)
blijven vasthouden aan 'Gouden Rijst'. Ze geven toe dat deze wonderlijke
rijst nog helemaal niet genoeg vitamine A maakt, maar zien nog steeds
gouden bergen voor de toekomst. Ik begrijp niet waarom er tientallen
miljoenen worden uitgegeven aan dit project, die net zo goed besteed hadden
kunnen worden aan succesvolle bestaande projecten.
Heeft deze rijst nut naast de bestaande projecten? West en Verhoef noemen
alleen suppletie en fortificatie als aanvullingsmethoden, methoden die
inderdaad beperkt zijn omdat ze mensen niet zelfstandig maken en continu
inspanning van buitenaf behoeven. Effectiever en breder is het om mensen te
helpen aan een beter dieet. Zo is het belangrijk dat mensen ook vetten of
oliƫn bij de rijst eten, anders kunnen ze de vitamine nauwelijks opnemen.
In een project van de FAO en het Hellen Keller Institute in Bangladesh
werden mensen gestimuleerd om zelf vitaminerijke groente en fruit te
verbouwen, desnoods alleen tegen de muur van het huis. Vrouwen die de
gezondheid van hun kinderen vooruit zagen gaan, gingen het systeem verder
propageren, zodat er een sneeuwbaleffect ontstond. Er deden in 1998 al
600.000 huishoudens oftewel 3 miljoen mensen aan mee.
Ik heb gelezen dat de ontwikkelaars, Potrykos en Beyer, eerst begonnen zijn
aan het rijstproject, en pas later contact opnamen met internationale
instituten met ervaring met vitamine A-tekort, zoals UNICEF, FAO en de WHO.
Dat wijst er op dat de rijst niet vraaggestuurd is. Ik kan dan ook geen
(liefst onafhankelijk) rapport vinden over het nut van deze rijst naast de
bestaande projecten, ook niet bij de door Verhoef en West aangehaalde
International Vitamin A Consultative Group. En zelfs voorlichter Jan
Madlener van Syngenta, het bedrijf dat de rijst verder ontwikkelt, kon mij
(eind 2001) niet zo'n document leveren.
Verder ben ik benieuwd of de rijst wel bij de allerarmsten terecht komt, de
rijst zal op de lokale markten waarschijnlijk een hogere prijs krijgen dan
gewone rijst.
Als Verhoef en West hun critici beschuldigen van leugens, dan zou ik daar
trouwens ook graag voorbeelden en namen van zien; zonder dat is het een
zinloze beschuldiging. Ik roep hen toch ook niet ter verantwoording voor
wat een willekeurige wetenschapper waar dan ook aan lelijks gedaan heeft!
Tenslotte zou ik graag de rekensommetjes over koriander zien van zowel
Klaas Osinga als Verhoef en West.

Chris Hayes

Re:ageer