Nieuws - 9 november 2011

Gouden Bergen

Verfrissend idee: bouw een berg in Nederland

Blogger_YK.jpg
Als Thijs Zonneveld niet naar de berg komt, dan komt de berg naar Thijs Zonneveld. Zijn idee is om een berg te bouwen van twee kilometer hoog, liefst hol, in Flevoland. Om op te skiën en te fietsen. Zonder hand van God. Grootheidswaan van de bovenste plank, vindt men, want het idee komt voort uit zijn voorliefde voor de wielrensport: 'waarom zou je naar het buitenland moeten voor een bergrit?' Zonneveld is journalist, geen ervaren ondernemer. Zijn oplossing voor de hemelhoge kosten omvatten een plan om de binnenkant van de berg te exploiteren. Creatief, maar vergezocht. Om het haalbaarheidsonderzoek te financieren belooft hij investeerders gouden bergen.
Het Wageningse Alterra zag nogal een beer op de weg: de berg zou enorme gevolgen hebben voor het klimaat in Nederland. Neerslag zou in een erg natte maand nog eens met 100 liter per vierkante meter toenemen. Da's een hoop water. Iedereen mag meedenken over de implementatie, dus daarom ook een suggestie van mijn kant: als de luchtstromen niet om de berg heen moeten, perk je het probleem in. Wat dacht je van een serie luchtkanalen op de meest prevalente windrichtingen in het gebied, die de luchtstroom versnellen en daarmee energie opwekken? Als je iets meer verstand hebt van natuurkunde dan ik mag je in de comments uitleggen waarom dit niet kan.
Ondanks het commentaar op het vergezochte plan en de meteorologische bezwaren weet Zonneveld nog niet van ophouden. Dat is een staaltje volharding en ambitie waar ik alleen maar respect voor kan hebben - ik wil later ook een hoog gebouw met mijn naam erop, als het even kan. Nederlanders schieten veel te snel in hun kan niet/mag niet/te duur-reflex. Dat gaat ten koste van ons vermogen tot innoveren. Ik zou tegen Zonneveld willen zeggen: zet je schouders eronder en kijk hoever je komt. Rome was ook niet op één dag gebouwd.