Nieuws - 14 juni 2001

Gorilla-toerisme kan natuur niet redden

Gorilla-toerisme kan natuur niet redden

Gorilla-toerisme in de Guinea-Congolese bosregio in Afrika genereert onvoldoende inkomsten om het beheer van het natuurpark en reservaat te financieren. Dit concludeert dr. Allard Blom, die op 11 juni promoveerde bij prof. dr. Herbert Prins, hoogleraar natuurbeheer in de tropen en ecologie van vertebraten.

Blom onderzocht de geldstromen in het beheer van het Dzanga-Sangha-bos in de Centraal Afrikaanse Republiek, een van de landen in de Guinea-Congolese bosregio, waar toeristen gorilla's kunnen observeren. Dit toerisme-project blijkt zelfs niet in staat zichzelf te financieren. Hoewel het project banen heeft gecre?erd, levert het toeristenbezoek te weinig op. Ecotoeristen zijn bereid zo'n honderd dollar te betalen voor een dagbezoek aan de gorilla's. Volgens Blom zijn er zo'n achtduizend toeristen per jaar nodig om het beheer van het Dzanga-Sangha-bos te financieren, maar is er slechts een capaciteit van maximaal vijftienhonderd bezoekers per jaar.

Hoewel ecotoerisme een impuls kan zijn voor de lokale economie en kan bijdragen aan betere relaties tussen natuurbeheerders en de lokale bevolking, is het niet de oplossing voor de financi?le nood in het beheer van natuurparken en reservaten in de Guinea-Congolese bosregio, zegt Blom. Bosbeheerders moeten volgens hem ook inzien dat het welzijn van gorilla's op het spel staat als men ze gaat gebruiken in een ecotoerisme-project. Toeristen kunnen de gorilla's storen in hun dagelijkse activiteiten.

Blom meent dat investeren in ecotoerisme in het gebied eigenlijk vrij riskant is en dat men niet moet verwachten dat het de bossen van de ondergang kan redden. "Als het de internationale gemeenschap ernst is met de natuurbescherming dan moet ze haar financieringsstrategie wijzigen. In plaats van investeren in riskante alternatieve economische constructies zoals ecotoerisme zou het beter zijn te investeren in fondsen, voor een stabiele bron van inkomsten ter financiering van de bescherming van natuurgebieden." | H.B.