Organisatie - 1 januari 1970

Google nu ook voor wetenschappers

De populaire zoekmachine Google heeft een wetenschappelijke dochter gelanceerd: Google Scholar. Met de machine kan iedereen gemakkelijk zoeken naar wetenschappelijke teksten op het internet.

Google Scholar richt zich vooral op de bètawetenschap. De sofware werkt met trefwoorden, maar je kunt ook op auteur zoeken. Google sorteert de resultaten op relevantie. Een artikel in het tijdschrift Nature waarnaar door wetenschappers 130 keer is verwezen, vindt Google relevanter dan een artikel over hetzelfde onderwerp in een obscuur blad waarnaar slechts twee keer is verwezen.
De zoekroutine is nog in ontwikkeling. Google hoopt Scholar zo nuttig mogelijk te maken voor de wetenschap, zeggen de makers. ‘We erkennen onze schatplichtigheid aan al diegenen in de universiteiten die Google mogelijk hebben gemaakt.’
Wouter Gerritsma, informatiespecialist bij de bibliotheek van Wageningen UR, ziet Google Scholar als een zinvolle aanvulling op de huidige wetenschappelijke zoekmogelijkheden op internet. ‘Het grootste probleem is nu nog de incompleetheid. Scopus, de zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties die Elsevier deze zomer lanceerde, ontsluit 13.600 titels van zo’n 4000 uitgevers. Daar kunnen ze voorlopig niet tegenop.’ Een beetje concurrentie voor de commerciële uitgevers kan volgens hem geen kwaad en hij ziet het initiatief als een steun in de rug voor de open-accessbeweging.
Gerritsma wijst er wel op dat het voor de bibliotheken belangrijker wordt te laten zien welke diensten zij verlenen. ‘Je hebt nu al mensen die roepen: ik heb de publicatie met Google gevonden, dus wat mij betreft kun je het abonnement wel opzeggen. Wat ze zich niet realiseren is dat ze het artikel alleen full text beschikbaar hebben dankzij de bibliotheek. Andere gebruikers stuiten dan op de mededeling dat ze eerst moeten betalen.’
De zoekmachine is de vinden op de website www.scholar.google.com / HOP, GvM