Nieuws - 18 november 2011

Google bewijst wetenschappers een dienst

Wetenschappers kunnen hun citatiescore nu ook via Google bijhouden. Automatisch en publiek toegankelijk.

scholar_logo_lg_2011.gif
Google Scholar Citations heet de nieuwe dienst van de zoekgigant. Wetenschappers kunnen daarmee eenvoudig hun wetenschappelijke werk bij elkaar plaatsen. Google zoekt ook uit hoe vaak er naar het werk wordt verwezen en rekent onder andere de h-index uit. Die index is een veelgebruikte maat om de impact van een wetenschapper uit te drukken.
Inhalen 
Google treedt met de nieuwe dienst in de voetsporen van soortgelijke diensten van Elsevier (Scopus) en Thomson Reuters (Web of Science). Maar Google Scholar haalt volgens informatie-specialist Wouter Gerritsma van de Forum-bibliotheek beide concurrenten links in. 'Web of Science is publiek toegankelijk, maar moet handmatig worden bijgehouden. Scopus wordt weliswaar automatisch bijgehouden, maar is niet publiek toegankelijk. Google Scholar wordt automatisch bijgehouden en is publiek toegankelijk. Het is dus 'the best of two breeds'.'
Sociale wetenschap 
Daar komt volgens Gerritsma bij dat Google niet alleen zoekt in de wetenschappelijke tijdschriften. Ook boeken, rapporten en andere publicaties van wetenschappers worden meegenomen. 'Met name de sociale wetenschappers zullen hier blij mee zijn', denkt Gerritsma. In die hoek van de wetenschap wordt veel minder in tijdschriften gepubliceerd.
Spookcitaten
Die bredere kijk op de wetenschappelijke productie betekent wel dat de berekende h-index niet zomaar vergelijkbaar is met die van Scopus en Web of Science. Volgens Gerritsma moet Google ook nog wel bewijzen dat het dezelfde betrouwbaarheid heeft als de concurrentie. 'Er komen nog wel eens spookcitaten voor: citaten die wel worden opgevoerd, maar in werkelijkheid niet bestaan. Maar geef Google vijf jaar de tijd en ze zijn de concurrentie voorbij.'
Google Scholar was sinds augustus al door een beperkte groep prominente wetenschappelijke bloggers in gebruik. Woensdag werd de dienst voor iedereen beschikbaar. De groep gebruikers moet zich nog helemaal opbouwen. Een tiental Wageningse wetenschappers maakt er al gebruik van.