Nieuws - 7 juni 2007

Goedkopere jodiumolie werkt beter

Wageningse onderzoekers hebben een goedkope en veilige manier gevonden om kinderen in ontwikkelingslanden jodium toe te dienen. Het effect van één flinke slok pinda-olie waaraan jodium is toegevoegd houdt een jaar aan, ontdekten ze.

De meest gebruikte manier om een jodiumtekort op te lossen is toevoeging van het element aan keukenzout. In gebieden waar dat niet lukt, geven ontwikkelingswerkers injecties met olie waaraan jodium is toegevoegd. Zo’n injectie werkt drie jaar. Het nadeel van injecties in ontwikkelingslanden is dat ze ziekten kunnen overbrengen.
Daarom onderzochten de Wageningers of gejodeerde olie ook gewoon te drinken is. De traditionele gejodeerde oliepreparaten op de markt zijn gemaakt van maanzaadolie, en zijn prijzig. Om die reden bestudeerden de Wageningers ook de effectiviteit van nieuwe en goedkopere preparaten, gebaseerd op pinda-olie.
Beide preparaten werken, ontdekten de Wageningers door proeven met Indonesische schoolkinderen. Nadat de kinderen eenmalig honderd milliliter gejodeerde olie hadden gedronken werd hun schildklier kleiner. Dit effect was na vijftig weken nog steeds aanwezig, wat erop wijst dat beide middelen werkten; een tekort aan jodium leidt juist tot een grotere schildklier.
Het goedkope product deed het zelfs beter dan het dure, concluderen de onderzoekers uit de concentratie jodium in de urine van de kinderen. Bij de kinderen die het goedkope middel hadden ingenomen was de hoeveelheid jodium in de urine tot vijftig weken na de inname hoger dan bij kinderen die het dure product hadden gebruikt. Dat betekent dat het element beter was opgenomen uit de goedkope pinda-olie.
Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon. Dat hormoon is vooral voor kinderen belangrijk omdat het zorgt voor de ontwikkeling van de mentale vermogens. Volgens studies verhogen programma’s die de inname van jodium verhogen het nationale IQ met tien punten.
Het onderzoek is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition. / Willem Koert