Organisatie - 14 september 2006

Goedkoop en legaal muziek downloaden met Surf

Studenten kunnen voortaan muziek downloaden op de website Surf2Music. Voor bijna negen euro krijgen ze toegang tot een databank waarin de belangrijkste platenmaatschappijen ruim één miljoen nummers ter beschikking gaan stellen.
De site is een initiatief van Surf, het samenwerkingsverband van hogescholen en universiteiten op ict-gebied, de grote platenmaatschappijen en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra. Het initiatief is bedoeld als goedkoop antwoord op het illegaal downloaden van muziek. In de toekomst komen ook videoclips beschikbaar.
Voor 6,95 euro per maand kun je via een ‘stream’ luisteren naar muziek. Voor twee euro meer mag de muziek worden binnengehaald en op een mp3-speler gezet. Niet-studenten betalen enkele euro’s meer. Surf2Music levert de muziek alleen als Windows-bestanden, die niet kunnen worden afgespeeld op de iPod van Apple.
De universiteiten en hogescholen voeren momenteel gesprekken over instellingscontracten, zodat ze hun studenten gratis toegang tot de site kunnen bieden.