Organisatie - 28 juni 2007

Goede opvang voor bewoners Hoevestein

De bewoners van studentenflat Hoevestein zijn goed opgevangen door verhuurder Idealis. Ze moesten vrijdagmiddag 22 juni in allerijl het gebouw verlaten omdat er brand uitbrak op het dak, later gevolgd door enkele explosies. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Op het dak van Hoevestein ontploft een gasfles.

Foto: Hylke van der Schaaf

Dinsdagavond zaten 250 Hoevesteinbewoners in noodopvang die Idealis regelde. Van de bewoners zitten er 65 al sinds vrijdagnacht in hotel en congrescentrum WICC, de eerste opvangplek, en daar kwamen er in het weekend nog enkelen tientallen bij. Idealis heeft maandag ook leegstaande gemeubileerde kamers op de Bornsesteeg en de Haarweg beschikbaar gesteld, en voor 14 leegstaande kamers op het Binnenhavencomplex veldbedden van het Rode Kruis geregeld. Andere studenten verblijven bij vrienden en familie. De studenten die tijdelijk afwezig waren wegens een buitenlandexcursie zijn inmiddels opgespoord en geïnformeerd.
Studenten die in het WICC verblijven, kunnen daar eten op kosten van Idealis. Andere Hoevesteinbewoners kunnen tot en met donderdag met een pasje ’s avonds gratis naar de mensa van studentenvereniging KSV St. Franciscus Xaverius. Na die dag gaat de vaste kok met vakantie, maar er wordt nog een vervanger gezocht. Idealis geeft alle legale kamerbewoners van Hoevestein ook een onkostenvergoeding van 150 euro, en de bewoners krijgen huur terug voor de tijd dat hun kamer onbewoonbaar was.
Maandag bleek dat door de hitte de verwarmingsinstallatie, de elektriciteitsvoorziening, een deel van de liftinstallatie, de warmwatertoevoer en het dak kapot zijn. Op 16A, de afdeling direct onder de plaats waar de brand woedde, is veel waterschade, evenals op enkele lagergelegen verdiepingen in die vleugel. Het is nog niet duidelijk wanneer alles weer gerepareerd en veilig verklaard is.
Veel studenten maakten zondag en maandag gebruik van de mogelijkheid om spullen uit hun kamer te halen. In het overhaaste vertrek hadden de meesten niet meer meegenomen dan hun mobiele telefoon. In dringende gevallen mogen bewoners op afspraak nog een keer de flat in. Om diefstal tegen te gaan wordt het pand bewaakt.
Deze en volgende week hebben veel studenten tentamens, maar prof. Martin Kropff, rector van Wageningen UR verzekerde Hoevesteinbewoners zaterdag op een eerste informatiebijeenkomst dat studenten zich geen zorgen hoeven te maken over hun studie. Studenten van Wageningen Universiteit, VHL Wageningen en de christelijke hogeschool in Ede die problemen voorzien met examens kunnen zich melden bij hun eigen afdelingen studentenzaken. Bij de hogeschool meldden zich tot nu toe acht Thaise Hoevesteinbewoners. Ze zouden maandag 25 juni een examen hebben maar konden pas op zondag 24 juni weer bij hun studieboeken. Het examen is een week verschoven.
Bij het decanaat van de universiteit meldden zich ongeveer twintig studenten. Het merendeel van de gesprekken ging over de tentamens van deze week. Soms ging het ook om persoonlijke problemen vanwege de brand. De docenten van Wageningen Universiteit werken allemaal mee aan individueel uitstel van examens. Voor een werkplek kunnen studenten ’s avonds en ’s zaterdags in de Leeuwenborch terecht, en er wordt nog bekeken of het nodig is om op zondag Forum open te stellen.
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Er werd op het dak gewerkt, maar tijdens de brand was er niemand aanwezig. Door de brand ontploften enkele gasflessen die voor het de werkzaamheden op het dak stonden. Stukken van de gasflessen en klompjes beton kwamen soms tientallen meters verderop neer, maar hoewel er veel mensen stonden te kijken naar de brand werd niemand door de brokstukken getroffen. Wel raakten dertien auto’s beschadigd.
/ Yvonne de Hilster, Alexandra Branderhorst

Voor de laatste informatie zie www.wur.nl en www.idealis.nl.

Zie ook:
  • Hoevestein residents a week in emergency housing
  • Afdelingskat Chris moet uit logeren
  • Geenstijl.nl houdt van Wageningen