Nieuws - 29 maart 2007

God en wetenschap

Graag wil ik reageren op de ingezonden brief van Jelle Bruinsma die geplaatst was in Resource 25 van 22 maart 2007. In deze brief werd de vraag gesteld wat christenen te zoeken hebben aan een universiteit als zij waarschuwen voor de ‘vergoddelijking van de wetenschap’.
Ik studeer aan deze universiteit omdat ik graag de wereld om mij heen beter wil begrijpen. Wetenschappelijk onderzoek is in mijn ogen de manier om te proberen, op een logische en consistente manier, de werkelijkheid om mij heen te doorgronden en te beschrijven.
In de werkelijkheid om mij heen kom ik echter ook dingen tegen die niet op een wetenschappelijke manier te beschrijven of te verklaren zijn, bijvoorbeeld dingen die te maken hebben met God. In een wetenschappelijk wereldbeeld zoals Jelle Bruinsma dat voorstaat, is geen plaats voor God, terwijl in mijn christelijke wereldbeeld God een belangrijke plaats inneemt.
Toch er geen verschil tussen de manier waarop ik op een wetenschappelijke wijze de wereld probeer te verklaren en de manier waarop Jelle Bruinsma dit probeert. Maar denken dat alles in de wereld op een wetenschappelijke manier te verklaren is, dat noem ik inderdaad ‘vergoddelijking van de wetenschap’. En dat is in mijn ogen erg kortzichtig en gevaarlijk, want je negeert daardoor een deel van de werkelijkheid.

Johanna Molenaar