Nieuws - 28 maart 2014

Gmail komt er niet in

tekst:
Roelof Kleis

Groningse toestanden met Gmail blijven bij Wageningen UR buiten de deur. Wageningen blijft baas over de eigen mail. Veiligheid speelt daarbij een voorname rol.

Dat zegt security-manager Raoul Vernede. De Rijksuniversiteit Groningen wil de e-mail van alle wetenschappers en studenten bij Gmail onderbrengen. Tegen de zin van een deel van de onderzoekers die vreest dat Google mogelijk gevoelige informatie in handen krijgt. De Volkskrant schrijft daar vandaag over.

De universiteit in Groningen wil tonnen besparen door alle e-mail over te zetten. Vier onderzoeksgroepen van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen eisen een alternatief. Ze zijn bang dat patenteerbaar onderzoek uitlekt, maar hebben ook meer algemene privacy bezwaren. Google analyseert op grote schaal mailgegevens om aan adverteerders te verkopen. Bovendien kan de Amerikaanse overheid bekijken wat er op de servers wordt bewaard.

De RUG is niet de enige onderwijsinstelling die voor Google kiest. Volgens de Volkskrant loopt de studentenmail bij elf hogescholen en universiteiten al via Gmail. Wageningen UR is daar niet bij, zegt Vernede. Een belangrijk argument om niet met Google in zee te gaan is de veiligheid. ‘Wij hebben niet alleen met studenten, maar ook met DLO te maken en daar is het belang van geheimhouding en veiligheid veel groter.’

‘Wij hebben bovendien een sterke ict-afdeling en houden de zaken liever in eigen hand’, zegt Vernede. Maar hij voegt er meteen aan toe dat veiligheid relatief is. ‘Als geheime diensten ergens achter willen komen, dan gebeurt dat toch wel. Dat is niet tegen te houden. Lees het nieuws van de afgelopen tijd er maar op na.’ Veel studenten hebben overigens zelf al een Gmail-account, al of niet gekoppeld aan die van Wageningen UR.'