Nieuws - 22 mei 2013

'Gluurders Haarweg steeds brutaler'

Studentes die aan de Haarweg wonen kunnen het beste hun gordijnen dichthouden: er zijn weer verschillende gluurders actief. De politie is extra alert.

gluren.jpg
Na een paar rustige maanden aan de Haarweg zijn er weer gluurders gesignaleerd. Wijkagent Carla Quint houdt de zaak in de gaten. 'Nu het buiten weer licht is krijg ik steeds meer meldingen. Bovendien vind ik ze zorgelijker dan voorheen, de gluurders worden brutaler.' Nadere details kan Quint niet geven, maar haar observatie zegt genoeg, meent ze. Oppassen dus.
Om  te voorkomen surveilleren agenten in burger rond de complexen, maar de kans dat ze een gluurder op heterdaad betrappen is klein. Bovendien is alleen kijken niet strafbaar, er moet meer aan de hand zijn. 'Als er een geslachtsdeel zichtbaar is, wordt het een ander verhaal', licht Quint toe. Toch vindt ze het belangrijk om in te grijpen, want gluurders kunnen 'doorgroeien' in hun gedrag. 'Je weet nooit of iemand in zijn hoofd al een stap verder is', zegt Quint.
De politie heeft nog geen duidelijk patroon ontdekt, maar de gluurders zijn het vaakst 's-avonds of aan het begin van de nacht actief. Wel zijn er inmiddels signalementen van drie verschillende mensen. Bewoners kunnen zelf ook actie ondernemen. 'Ze mogen direct 112 bellen als ze een gluurder zien, dat maakt de pakkans een stuk groter', aldus Quint. Verdere tips van de wijkagent: onbekenden bij het gebouw aanspreken, kentekens van verdachte auto's noteren en natuurlijk de gordijnen dichthouden.