Nieuws - 17 mei 2001

Global Village Day

Global Village Day

'Aanmoediging van culturele en sociale aspecten, wederzijds respect en begrip onder alle internationale studenten en de lokale bevolking van Wageningen, met als doel het bevorderen van de geest van saamhorigheid in het tijdperk van globalisatie' luidt de volzin die de missie van Global Village moet weergeven.

WU-studenten als 'local people of Wageningen'. Het klinkt een beetje vreemd, maar in de ogen van internationale studenten is het niet meer dan logisch. Nederlanders zijn Nederlanders, of ze nu al generaties lang in Wageningen wonen of hier slechts de periode van hun studie uitzitten. En geef ze eens ongelijk.

Om de integratie tussen internationale studenten, Nederlandse studenten maar ook de rest van Wageningen te bevorderen ?n om de Nederlanders een blik te gunnen op de culturele diversiteit binnen de universiteit, organiseren de twee internationale studentenverenigingen, International Student Panel (ISP) en International Student Organisation Wageningen (ISOW), op zaterdag 19 mei een cultureel spektakel. "Het is niet zo dat er helemaal geen integratie is," zegt de Sloveense Patricia Verbole, een van de organisatoren van de Global Village Day, "maar het kan natuurlijk altijd beter. Een echte mix van studenten is een geweldige mogelijkheid. Hoe meer je over elkaar weet, hoe meer respect en waardering je voor elkaar kunt opbrengen. Dat proberen we met dit evenement ook te bereiken. Ik zelf voel me overigens helemaal geen vreemdeling hier, Wageningen is eerder mijn tweede thuis. Toch denk ik dat sommige buitenlandse studenten zich een beetje ge?soleerd voelen. Het feit dat ze allemaal in ??n flat worden gestopt, helpt ook niet echt mee."

Verbole is MSc-student en kwam in september 2000 naar Wageningen voor de studie Leisure and Environment. Verbole: "Dit jaar zijn in Wageningen zo'n vijfentwintig verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd en op de Global Village Day krijgen ze de kans om hun land te presenteren."

De dag zal rond elf uur beginnen met een Global Village Fair op de Markt. Elk land krijgt een stand die gevuld moet worden met voorwerpen, muziek, spelletjes, foto's, toeristische foldertjes en gerechten uit dat land. "Het is aan de studenten zelf om de stand zo origineel mogelijk in te vullen", aldus Verbole. "Ik ben geloof ik de enige hier uit Sloveni?, maar natuurlijk sta ik er ook met een standje. Wie dus Sloveense muziek wil horen of eens het traditionele zlata poga?a - een zoete cake met ma?s, noten en rozijnen - wil proeven, moet zeker even langskomen."

Na de fair zal de Hoogstraat het toneel zijn van de Traditional Costume Parade. Begeleid door trommels lopen de mannequins in traditionele klederdracht over de rode loper. Als afsluiting van het geheel kan heel Wageningen in de soci?teit van Ceres tot diep in de nacht op life etnomusic uit zijn dak gaan.

Verbole twijfelt niet aan het slagen van de dag: "Het leuke van Global Village Day is dat je ook wat over minder bekende landen te weten kan komen. En over de situatie in het thuisland, het dagelijks leven van de studenten daar. Het wordt dus hopelijk een heerlijke relaxte dag met veel chitchat."

Verboles verwachting is niet ongegrond: vorig jaar was Global Village Day, ondanks het slechte weer, een groot succes. Pulse, het blaadje van de ISP, schrijft juichend over de 'volle zalen', het 'enthousiasme over prof. Speelman, die alle standjes bezocht en een praatje maakte met de deelnemers', de 'spirit of togetherness' en 'het vieren van de kracht van de globalisatie'. Natuurlijk waren er ook wel kanttekeningen. Het ISP van vorig jaar benadrukte dat een 'true international university' alleen bereikt kan worden als de internationale studenten evenveel invloed op de universiteit hebben als de Nederlandse. Dat is op het moment nog steeds toekomstmuziek.

De ambities voor de komende jaren zijn groot, zo blijkt uit het toekomstbeeld van Global Village dat Verbole schetst: "Dit jaar is het nog bescheiden, maar het zou natuurlijk geweldig zijn als ook Wageningse restaurants global food zouden aanbieden, dat er een tentoonstelling komt met internationale kunst, de theaters en bioscopen internationale programma's draaien en de winkels hun etalage global inrichten. We hopen dat de volgende generaties internationale studenten de traditie voortzetten en Global Village steeds zullen verbeteren en uitbreiden."

Clarieke Hidden, foto Guy Ackermans