Nieuws - 30 mei 2002

Global Village Day

Global Village Day

De marktkramen staan zaterdag 25 mei helemaal rondom de Grote Kerk op de Markt in Wageningen. Aan de kant van de visboer zijn kramen met spullen en eten uit een heleboel verschillende landen te vinden in het kader van de derde Global Village Day. Deze dag is op kosten van de universiteit georganiseerd door het internationale studentenpanel ISP, waarin vertegenwoordigers van alle MSc-opleidingen zitten. "We willen vandaag alle mensen in Wageningen kennis laten maken met andere landen, hun cultuur, muziek en eten", legt Shital Dixit uit India, ??n van de organisatoren, uit.

Poolse studenten hebben ter kennismaking diverse traditionele gerechten gemaakt. "Dit is bigos", zegt Ula Kudla, wijzend op een pan met een zuurkoolgerecht. Zelf heeft ze pierogi met zuurkool gemaakt, een lapje deeg dat ook met vlees of fruit gevuld kan worden. De kraam is aangekleed met roodwitte Poolse voetbalsjaals, foto's en toeristische brochures. Ula: "We hebben bergen, zee, vlak land en oeroude bossen. Helaas weten maar weinig mensen dat Polen toeristen veel te bieden heeft." Kaska Parol klaagt net als Ula over het Nederlandse brood en het vlees. "Dat smaakt nergens naar", aldus Kaska.

Achter de stand van het Aziatische Bhutan staat een blanke jongen naast vijf donkere mensen in traditionele kleding. Hij staat te kauwen op iets wat zijn tanden rood kleurt. "Dat is domapaney", vertelt hij. De ingredi?nten, waaronder een groen blad en een soort noot, liggen in een schaaltje op de kraam. Tim Bodt, want zo heet hij, blijkt milieueconomie te studeren en al twee keer in Bhutan geweest te zijn voor een scriptie. Tim: "De twee studenten uit Bhutan hier in Wageningen zijn toevallig allebei nu in het buitenland voor onderzoek. Daarom sta ik hier met studenten uit Enschede en Deventer om iets over het voor velen onbekende Bhutan te vertellen."

Een student uit Eritrea denkt dat maar weinig mensen weten dat zijn land het jongste land van Afrika is. "Gister bestonden we elf jaar. Dat ga ik vanavond in Utrecht vieren", vertelt Teshale. Hij draagt een wit gewaad dat bestaat uit een broek met een wijduitstaande bovenpijp als bij een rijbroek, een lange blousejurk en een omslagdoek. Het zijn de traditionele mannenkleren van zijn etnische groep. Teshale: "In ons land leven negen verschillende etnische groepen met ieder hun eigen klederdracht." Ook hier is eten: enjera, een pannenkoek van sorghum en bloem, met een saus met linzen of vlees. Een vrouw in een witte jurk met borduursels schept de saus op een kwart pannenkoek en vouwt die handig dicht voordat ze hem de mensen die bij de kraam komen kijken aanreikt. "De vleessaus is niet zo pittig als anders omdat men dat hier niet gewend is", zegt de Eritree?r, die Animal Science studeert. Hij blijkt zelf in Wageningen te hebben leren koken. "In Eritrea koken mannen niet. Maar nu woon ik in mijn eentje op de Bornsesteeg en moest ik wel leren koken." Later op de middag laat hij met een man en twee vrouwen een traditionele Eritrese dans zien op de straat voor het podium. Een man of honderd staan er in een cirkel omheen. Internationale studenten, toevallige passanten en mensen die wisten dat vandaag deze markt werd gehouden. Tom Pieterse en Sylvia Tebbenhof bijvoorbeeld, die bij de Chinese kraam hun naam in karakters hebben laten opschrijven. Tom: "Via een mailtje wist ik dat dit vandaag werd georganiseerd. Ik ben gekomen omdat ik het leuk vind om andere culturen te ontmoeten."

De optocht door de Hoogstraat 's middags is afgelast omdat men bang was dat het zou gaan regenen, vertelt Cleopatra del Prado die in de organisatie zit. De zon blijft echter schijnen en een groep Griekse studenten die een traditionele dans hebben uitgevoerd, danst terwijl de kramen worden opgeruimd verder met mensen uit het publiek. De Bulgaarse Jana Georgieva, PhD-student bij Microbiologie, draagt ook een Griekse outfit. Ze trekt veel op met Christina Dimitriadou uit Griekenland. "Andere buitenlandse studenten zijn je familie en ik woonde ook vlak bij de grens met Griekenland", verklaart ze.

De kraam van Bhutan wordt die middag door een jury onder leiding van rector Bert Speelman als beste uitgeroepen. De prijs voor de mooiste kostuums gaat naar Indonesi? en het beste optreden was van de Indiase Shital met een dans over een meisje dat haar vriendje mist.

Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans