Wetenschap - 19 december 2012
Gifstoffen in eetbare klei
'Eetklei' door immigranten in Nederland geïntroduceerd.
Producten blijken veel dioxines te bevatten.
De studie richtte zich op dertien producten die je in Nederland kunt kopen als Pimba en Mabele. Masterstudente Antonia Talidda analyseerde verder twintig kleistenen die Afrikaanse WUR-studenten opstuurden uit onder meer Zimbabwe, Nigeria en Ivoorkust. In beide categorieën werden hoge dioxinegehaltes aangetroffen.
Een zorgelijk resultaat, gezien de schade die dioxines aanrichten. Ze stapelen zich op in ons vetweefsel en circuleren vervolgens in het lichaam. Resultaten uit dierproeven laten zien dat ze de ontwikkeling van ongeboren leven schaden. En ook na de geboorte treffen dioxines kinderen, omdat ze in de moedermelk terechtkomen. Het is daarom wrang dat vrouwen de klei vooral eten tijdens de zwangerschap.
Zuigelingen
Hoe gevaarlijk de eetklei is voor zuigelingen blijft echter een vraagteken, vertelt Rikilt-onderzoeker Ron Hoogenboom. Dat komt omdat we niet precies weten wat de inname van een hoge concentratie dioxines met ons doet. 'Onderzoekers bekijken vooral hoeveel je elke dag binnen mag krijgen om toch niet aan een risicovolle body burden te komen.' Toch raadt het voedingscentrum vrouwen in Nederland af om klei te eten. Hoogenboom: 'In Nederland zijn voor problemen als mineraalgebrek en misselijkheid genoeg andere middelen beschikbaar.'
De onderzoekers publiceren hun resultaten binnenkort in Chemosphere