Nieuws - 19 september 2002

Gifkikker

Gifkikker

Je bent gefascineerd door gifkikkers, maar hoe zorg je ervoor dat je er in het regenwoud onderzoek aan kunt gaan? Biologiestudent Erik Poelman maakte een lange tocht langs alle leerstoelgroepen en vond uiteindelijk een gewillig oor bij Entomologie. Hij mocht daar zijn afstudeervak doen als hij verder zelf alles regelde.

Poelman: "Het is misschien een vreemde combinatie, entomologie, insectenkunde en gifkikkers. Maar het is allebei toch dierecologie waarbij de vraagstellingen vaak niet zo gek veel verschillen". Zijn speurtocht door Wageningen zet hem uiteindelijk op het spoor van een kamp voor regenwoudonderzoekers in Frans Guyana. In dat afgelegen oord verdiept hij zich in het paargedrag van de gifkikker.

De kikkervisjes van deze soort zijn kannibalistisch en Poelman keek hoe de mannetjeskikkers daar mee omgaan. Poelman: "Wat blijkt: het mannetje kiest ervoor een deel van zijn legsels aan zijn kikkervissen te voeren." De mannetjes herkennen hun eigen broedsel overigens niet. "Ik verwisselde de eitjes en de man ging gewoon met de kikkervissen van zijn buurman op pad." | E.T.

Pagina 9: Biologiestudent Poelman onderzocht kikkergedrag in Frans Guyana