Wetenschap - 30 augustus 2001

Ghost writers leveren ironisch kritiek op Alterra

Alterra werd in de zomer opgeschrikt door een wel heel kritisch nummer van het interne blad Alterratief. Communicatiemedewerkers ing. Bert Jansen, drs. Tanya van der Ven en Paul Link schreven als ghost writers het blad vol met fictieve, vaak ironische artikelen over heikele onderwerpen als de werksfeer, het A-merk Alterra en de kenniseenheid Groene Ruimte. De artikelen waren ondertekend met namen van medewerkers, teamleiders en directieleden.

Initiatiefnemer Bert Jansen legt uit dat het dubbeldikke zomernummer van Alterratief weliswaar als grap is bedoeld, maar dat er wel degelijk een serieuze ondertoon in zit. Hij merkte de laatste tijd dat de afstand tussen de medewerkers onderling en tussen directie en werkvloer groter werd. In het blad neemt 'Directeur dr. Andr? van der Zande' de werksfeer op de hak. 'Directeur onderzoek prof. dr. Herman Eijsackers' stelt voor dat iedere afdeling een huiswerkbegeleidingsmiddag organiseert voor studenten van de universiteit, in het kader van de kenniseenheid. En 'directeur management drs. Wallie Hoogendoorn' maakt zich druk over het Sociaal Jaarverslag van Wageningen UR, die met termen als concentratiemanagement, wachtgelders en outplacementcursussen een wel heel reorganisatie-achtige sfeer ademt.

"Lachen", reageert directielid Hoogendoorn. "Ik ben een van die stommelingen die er in is getrapt, maar vrij snel werd me toch wel duidelijk dat sommige dingen erg overdreven werden."

Hoogendoorn ziet wel iets in de onderhuidse kritiek van de artikelen. "In ieder stuk zit wel iets wat waar is. Het zijn veel dingen waar we toch al aan werkten, zoals een gebruiksvriendelijke manier om tijd te schrijven, maar dat duurt blijkbaar te lang. Naarmate we groter worden, trekken mensen zich terug op kleine eenheden, maar ik heb wel het idee dat de mensen erg trots zijn op de producten van Alterra."

De vrees die Jansen uit dat de afstand tussen de Alterranen bij de instelling van de kenniseenheid nog groter wordt, deelt Hoogendoorn niet. | M.W.