Nieuws - 10 oktober 2002

Gezondheidsraad verontrust: minder consumptie maar meer overgewicht

Gezondheidsraad verontrust: minder consumptie maar meer overgewicht

In de periode 1987-1997 zijn Nederlanders minder calorie?n gaan eten, en toch dikker geworden. Dat blijkt uit een rapport van de door de Wageningse hoogleraar prof. Frans Kok voorgezeten commissie Trends van de Gezondheidsraad. 'Wat we eten en drinken is vooral door een toegenomen gebruik van suikervrije frisdranken 'lichter' geworden', schrijft de Gezondheidsraad. 'Toch is het aantal mensen met overgewicht toegenomen tot 34 procent. Dit komt doordat de lichamelijke activiteit van de bevolking nog verder is afgenomen.'

Goed nieuws is dat het gebruik van verzadigde vetten in die periode is afgenomen tot veertien procent. Dat komt doordat Nederlanders steeds vaker margarine vervangen door halvarine, en volle zuivelproducten door halfvolle of magere. Minder goed is echter dat de consumptie van groenten en fruit met hun beschermende bestanddelen gedaald is met respectievelijk vijftien en achttien procent.

De daling van de fruitinname wordt deels goedgemaakt door de stijgende consumptie van vruchtensap. In de onderzochte periode nam die met maar liefst 55 procent toe. Ook steeds populairder worden graanproducten, noten, vis, snacks en frisdranken. De inname van alcohol onder jongeren verdubbelde bijna.

De Gezondheidsraad is verontrust over de ontwikkelingen. Ze adviseert de overheid bedrijven te stimuleren gezondere producten op de markt te brengen met minder vet en meer vezels, desnoods met extra vetoplosbare vitamines. | W.K.