Nieuws - 7 maart 2011

Gezonder door persoonlijk voedingsadvies

Nooit was de kennis over gezonde voeding zo groot, maar tegelijkertijd zien we een vloedgolf van ziekten die met onze voeding te maken hebben. De oplossing? Onderzoek naar de genetische effecten van voeding op individueel niveau.

DNA_Muller.jpg
We worden er al jaren mee doodgegooid: goedbedoelde adviezen over gezonde voeding. Je zou denken dat we zo langzamerhand wel weten dat verzadigd vet slecht en vis gezond is. 'De wetenschap denkt te weten wat gezonde voeding is', zegt hoogleraar voeding en nutrigenomics Michael Müller, een van de sprekers op het symposium over voeding en gezondheid ter ere van de dies. Hij constateert dat al ons weten weinig op lijkt te lossen. 'De realiteit is een tsunami van obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.'
Veerkracht
Müller vindt dat nog teveel voedingsonderzoek ziekte-georiënteerd is. 'We meten te laat en aan het foute eind', licht hij toe. 'We zoeken naar pillen en voeding om te genezen in plaats van ons te richten op voeding om gezond te blijven.' Maar wat is gezondheid dan precies? De perceptie van gezondheid als 'niet ziek zijn' is volgens Müller verkeerd. Gezondheid heeft alles te maken met hoe veerkrachtig het lichaam is en hoe goed het klappen kan opvangen. Bij ziekte is er al een heel traject afgelegd van een soms nauwelijks merkbare, verslechterende gezondheidstoestand;  de veerkracht van het systeem neemt heel langzaam af. Tijdens dat traject is er nog alles aan te doen om ziekte buiten de deur te houden. Maar omdat je de gevolgen van slechte voeding pas na jaren merkt, is de motivatie om die vette hap te laten staan erg laag. Juist daarom is het zaak dat je gezondheid, en de invloed van voeding hierop, in een vroeg stadium kunt meten. Zo nodig kun je dan de voeding aanpassen. 

Gezondheidsmetingen
Müller gebruikt de relatief nieuwe nutrigenomics technieken om gezondheid objectief vast te stellen: 'Je kijkt bijvoorbeeld naar de veranderende activiteit van een groot aantal genen tijdens verschillende voedingsregimes. Voeding beïnvloedt die genexpressie enorm en op hun beurt beïnvloeden die genen weer allerlei lichaamsprocessen die direct verband houden met gezondheid.' Zo stimuleren verzadigde vetten schadelijke chronische ontstekingen in het lichaam doordat ze ontstekingsbevorderende genen aanzetten. Onverzadigde vetten doen het tegenovergestelde: ze veroorzaken  een ontstekingsremmend, en dus gezond, gen-activiteitspatroon. Door die genexpressie in kaart te brengen krijg je volgens Müller een gezondheidsprofiel en kun je de gezondheidseffecten van voeding op individueel niveau meten en advies op maat maken. 'De verantwoordelijkheid voor gezondheid leg je bij de mensen zelf en die zijn door een concrete gezondheidsverbetering wellicht beter gemotiveerd om gezonder te eten', besluit Müller.

Het symposium over gezonde voeding zal gehouden worden op 9 maart van 12.45h tot 14.30 in het Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9 (voor een compleet programma zie ook: www.dies.wur.nl).