Nieuws - 13 oktober 2011

Gezonde uiers in Canada

Wie? Karin Meijer (vierdejaars Dier- en veehouderij, VHL); Wat? Stage; Waar? Universiteit van Guelph in Canada; Waarom? Onderzoek naar uiergezondheid bij vijf melkveebedrijven

28-Karin-Meijer-boe.jpg
'De preventieve kant van de uiergezondheid van melkkoeien wordt steeds belangrijker. Het antibioticagebruik in Nederland zal ook op onze boerderij thuis omlaag moeten.
Uiergezondheid is daarmee voor mij een heel interessant onderwerp. Hier in Canada kan ik mijn eigen onderzoek uitvoeren. Ik werk vaak zelfstandig en kan zelf inplannen wanneer ik welke data verwerk. Geen enkele dag is hetzelfde.
Op vijf melkveebedrijven volg ik het sta- en liggedrag van koeien met behulp van sensoren. Ik bekijk dan welk effect dat heeft op het celgetal (het aantal witte bloedcellen per milliliter melk). En daarmee de uiergezondheid. Koeien met uierontsteking geven melk met een hoger celgetal. Ook wordt de melkproductie in het onderzoek meegenomen. Ik hoop dat er resultaten uit voortvloeien die kunnen helpen om de uiergezondheid preventief te verbeteren. Het onderzoek zal namelijk worden gepubliceerd in een vakblad.
Ik heb mijn boerderijstage ook in Canada gedaan. Het land kende ik dus al een beetje. Canadese veehouders zijn heel fanatiek, daar valt veel van te leren.
Wel jammer zijn de grote afstanden. Even op de fiets naar het station en een paar haltes met de bus zit er niet in. Alles gaat met de auto. Zelfs pinnen; veel banken maken hier gebruik van een drive-in. Sommige dingen doen me een beetje Amerikaans aan. Zo rijden ze hier in grote auto's, drinken koffie van Tim Hortons, doen boodschappen in enorme supermarkten en houden erg van donuts.
Ik zou nog wel een boodschap willen meegeven aan de lezers van de Resource: als je de kans hebt om naar het buitenland te gaan, ga! Ook al lijkt het in het begin misschien eng, een andere taal en het onbekende. Je leert er zo veel van!