Nieuws - 4 oktober 2001

Gezonde taugéradijsjes van Plant Research International winnen prijs

Gezonde taugéradijsjes van Plant Research International winnen prijs

In de wat luxere restaurants kun je zal al tegenkomen: sango's en sakura's. Omdat ze waarschijnlijk op de markt zullen aanslaan, wonnen de makers van de nieuwe groenten op de AGF Totaal, een handelsbeurs voor groenten en fruit, de Innovation Award 2001. Koppert Trading ontwikkelde de plantjes in samenwerking met Plant Research International.

Als ze op je bord liggen, lijken sango's op taug? en sakura's op tuinkers, maar het zijn allebei radijsjes. Sango's groeien op water. De kiemplantjes worden als geheel gegeten, net als taug?. Sakura's groeien op cellulose. De kiemplantjes worden voor gebruik boven de wortel afgesneden, net als tuinkers.

Het bijzondere van de plantjes is dat ze tot honderd keer meer van de flavono?de anthocyaan kunnen bevatten dan gewone radijsjes. Sommige wetenschappers vermoeden dat de stof beschermt tegen kanker, hart- en vaatziekten en nachtblindheid.

"We gaan nu de markt afromen", zegt Rob Baan van Koppert Trading. "We zijn nu bezig met de restaurants. Daarna gaan we proberen de supermarkten in te komen."

De prijsradijsjes zijn zonder genetische modificatie tot stand gekomen, vertelt Baan. "We hebben eerst interessante radijssoorten gezocht. Die hebben we toen op een slimme manier met elkaar gekruist. Zeven generaties later hadden we de planten die we zochten." | W.K.

Sango, een radijsje dat lijkt op taug?.

Sakura, een radijsje dat lijkt op tuinkers. | Foto's Koppert Trading