Wetenschap
Gezondheid

Gezonde stof uit thee geïdentificeerd

Epicatechine uit thee, appels en cacao beschermt mogelijk tegen hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een publicatie van James Dower en collega’s van de leerstoelgroep Humane voeding in het American Journal of Clinical Nutrition.
Anja Janssen

Dat thee beschermt tegen hart- en vaatziekten is al langer bekend, maar welke stof daarvoor verantwoordelijk is niet. Dower en co maakten aannemelijk dat het flavan-3-ol epicatechine een belangrijke kandidaat is. Volgens de onderzoekers laten ze voor het eerst zien dat oudere mannen die veel epicatechine binnenkrijgen via de voeding, minder vaak aan een hartinfarct of een andere coronaire hartziekte overlijden dan mannen die weinig binnenkrijgen. Voor hart-en vaatziekten in het algemeen – waartoe ook een beroerte behoort – was het verband tussen een hogere inname en een lager sterfterisico alleen significant als de mannen al te kampen hadden met deze ziekten.

De onderzoekers verdeelden de mannen op basis van hun epicatechine-inname in drie groepen. Het risico op sterfte door een hartinfarct was 38 procent lager bij mannen met de hoogste inname (22 mg/dag) dan bij de mannen die weinig van dit stofje binnenkregen (8 mg/dag). Bij patiënten nam het sterfterisico voor hart- en vaatziekten met 46 procent af.

‘Dat epicatechine beschermt tegen hart- en vaatziekten kunnen we echter nog niet stellen’, zegt coauteur Peter Hollman, ‘omdat we ons baseren op epidemiologische gegevens, en die tonen alleen bij zeer sterke effecten een oorzakelijk verband aan. Er moeten nu eerst meer clinical trials komen met de pure stof epicatechine.’

De epidemiologische data in de Wageningse studie kwamen van 744 oudere mannen die 25 jaar lang zijn gevolgd in de Zutphen Ouderen Studie. Bij de start in 1985 werd hun voedingsinname geïnventariseerd, en dat werd vervolgens om de vijf jaar herhaald tot 2000. Tot de einddatum in 2010 werden tevens de sterfte en doodsoorzaken geregistreerd. En dankzij de analyse van 120 veel geconsumeerde plantaardige voedingsmiddelen en dranken kenden de Wageningers precies het gehalte aan epicatechine en direct verwante flavanolen in de voeding.

Epicatechine zit niet alleen in thee, maar ook in appels en cacao. Zo leveren zowel zes koppen thee, 45 gram pure chocolade als twee tot drie appels de 22 milligram epicatechine per dag van de groep met de hoogste inname. Statistische analyse moest ophelderen of het nu de epicatechine uit thee is die mogelijk beschermt, of ook epicatechine uit andere bronnen. Hollman: ‘Het gevonden verband werd sterker als we epicatechine uit alle bronnen namen. Dat wijst erop dat het de epicatechine is die het ’m doet en minder de thee.’

De focus op één bepaalde stof gaat echter in tegen de holistische tendens in het voedingsadvies, waarbij naar complete voedingsmiddelen wordt gekeken. ‘Het is natuurlijk heel mooi dat je weet dat thee iets doet, maar je bent ook geïnteresseerd in mechanismen’, reageert Hollman. Over dat mechanisme is uit klinische trials al gebleken dat thee de flexibiliteit van de bloedvaten verhoogt en de bloeddruk verlaagt ‒ effecten die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. En uit een trial met pure epicatechine die Dower en collega’s vorig jaar publiceerden, blijkt dat dit flavan-3-ol de insulinegevoeligheid verhoogt ‒ wat gunstig is voor het voorkomen van diabetes type 2.

de publicatie

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.