Wetenschap - 1 januari 1970
Gezond vetzuur in margarines slecht voor prostaat
Sommige onverzadigde vetzuren die de fabrikanten van de betere margarines in hun producten stoppen, verhogen misschien de kans op prostaatkanker. Maar het is goed dat ze erin zitten, zeggen voedingsonderzoekers van het Wageningen Center for Food Science.
Nederlandse onderzoekers die oudere mannen tientallen jaren volgden vonden geen effect van ALA op prostaatkanker. In dat onderzoek kregen mannen die veel ALA binnenkregen juist minder vaak prostaatkanker. Maar in acht andere studies was wel sprake van een positief verband. Toen de Wageningers alle gegevens bij elkaar gooiden, berekenden ze dat bij mannen die veel ALA binnenkrijgen de kansen op prostaatkanker zestig procent hoger ligt.
Toch hoeft de industrie van de Wageningers de ALA niet uit de margarine te halen voordat er meer onderzoek is verricht. ALA verlaagt ook de kans op hart- en vaatziekten, en dat positieve effect is groter dan het negatieve. Er gaan uiteindelijk acht keer meer mannen dood aan hart- en vaatziekten dan aan prostaatkanker. Daar komt bij dat hart- en vaatziekten op jongere leeftijd toeslaan dan prostaatkanker. | W.K.