Nieuws - 1 januari 1970

Gezond vetzuur in margarines slecht voor prostaat

Sommige onverzadigde vetzuren die de fabrikanten van de betere margarines in hun producten stoppen, verhogen misschien de kans op prostaatkanker. Maar het is goed dat ze erin zitten, zeggen voedingsonderzoekers van het Wageningen Center for Food Science.

In de Journal of Nutrition zetten de Wageningers de epidemiologische studies over het verband tussen het vetzuur alfa-linoleenzuur en prostaatkanker op een rijtje. Alfa-linoleenzuur, meestal afgekort tot ALA, zit in lijnzaadolie maar ook in vlees. Het is een onverzadigd vetzuur dat in het lichaam gedeeltelijk omzet in dezelfde vetzuren die vette vis zo gezond maken omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Het grote probleem met alfa-linoleenzuur is echter dat het in reageerbuisstudies de groei van prostaatkankercellen versnelt.
Nederlandse onderzoekers die oudere mannen tientallen jaren volgden vonden geen effect van ALA op prostaatkanker. In dat onderzoek kregen mannen die veel ALA binnenkregen juist minder vaak prostaatkanker. Maar in acht andere studies was wel sprake van een positief verband. Toen de Wageningers alle gegevens bij elkaar gooiden, berekenden ze dat bij mannen die veel ALA binnenkrijgen de kansen op prostaatkanker zestig procent hoger ligt.
Toch hoeft de industrie van de Wageningers de ALA niet uit de margarine te halen voordat er meer onderzoek is verricht. ALA verlaagt ook de kans op hart- en vaatziekten, en dat positieve effect is groter dan het negatieve. Er gaan uiteindelijk acht keer meer mannen dood aan hart- en vaatziekten dan aan prostaatkanker. Daar komt bij dat hart- en vaatziekten op jongere leeftijd toeslaan dan prostaatkanker. | W.K.