Student - 10 oktober 2011

Gezond eten in de regen

De regen valt met bakken uit de hemel. De bezoekers van de publieksdag van kennisfestival Food4You schuilen daarom met drommen in opgezette tenten. Daar is het warm en ruikt het naar lekker eten. Een ouder echtpaar proeft zeewiersalade met mosselen en op de achtergrond kijken kinderen naar een poppenkastvoorstelling.

foto1.jpg
Het thema dit jaar is gezonde voeding, maar dat is breed geïnterpreteerd. Mensen worden uitgedaagd over hun voedselpatroon na te denken. Deze voorgehouden spiegel moet mensen bewust maken van hun keuzes. Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus in het ziekenhuis Gelderse Vallei , vindt de extra aandacht voor voeding belangrijk. ‘ Er is een directe link tussen een goede voeding en de gezondheid. Bovendien verloopt de genezing van mensen met een goede voeding beter en sneller. Betere informatie helpt mensen die beste keuze te maken.'
Ook voor de invloed van eten op je gevoel en humeur was veel aandacht. Zo wordt er gevraagd of je een blije, sombere, romantische of intelligente bui krijgt bij het eten van een biefstuk. Bovendien zijn de standjes ingedeeld naar deze gemoedstoestanden. Zo krijg je tips hoe je op een gezonde manier je slechte bui kunt weg eten, met alternatieve ‘comfort foods'. Een ander populaire stand laat de vele mogelijkheden van zeewier in de keuken zien.
Op de publieksdag lopen veel trouwe enthousiastelingen rond. ‘ Wij komen elk jaar even kijken om nieuwe ideeën op te doen en om de nieuwe ontwikkelingen te volgen", zegt Joost Burgstede. Maar gezond kiezen is in Nederland bepaald niet gemakkelijk. ‘Wij eten biologisch en we telen ook zelf, maar ik vind dat biologisch eten gangbaarder moeten worden. Mensen kunnen en willen het nu vaak niet betalen.'
Je bent nooit te jong om te leren, dus ook voor de allerjongste is er genoeg te doen. Tijdens een poppenkast wordt het gezonde evangelie al verspreid onder de kinderen. De aanwezige ouders lijken al aardig overtuigd. ‘Thuis ben ik bewust bezig met gezond eten voor mijzelf, maar ook voor de kinderen,' zegt bezoekster Daniëlle Peters. ‘Dit festival is een leuke middagvulling. De kinderen leren over eten en ze kunnen ook nieuwe dingen proeven.

Het thema dit jaar is gezonde voeding, maar dat is breed geïnterpreteerd. Mensen worden uitgedaagd over hun voedselpatroon na te denken. Deze voorgehouden spiegel moet mensen bewust maken van hun keuzes. Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus in het ziekenhuis Gelderse Vallei , vindt de extra aandacht voor voeding belangrijk. ‘ Er is een directe link tussen een goede voeding en de gezondheid. Bovendien verloopt de genezing van mensen met een goede voeding beter en sneller. Betere informatie helpt mensen die beste keuze te maken.'
Ook voor de invloed van eten op je gevoel en humeur was veel aandacht. Zo wordt er gevraagd of je een blije, sombere, romantische of intelligente bui krijgt bij het eten van een biefstuk. Bovendien zijn de standjes ingedeeld naar deze gemoedstoestanden. Zo krijg je tips hoe je op een gezonde manier je slechte bui kunt weg eten, met alternatieve ‘comfort foods'. Een ander populaire stand laat de vele mogelijkheden van zeewier in de keuken zien.
Op de publieksdag lopen veel trouwe enthousiastelingen rond. ‘ Wij komen elk jaar even kijken om nieuwe ideeën op te doen en om de nieuwe ontwikkelingen te volgen", zegt Joost Burgstede. Maar gezond kiezen is in Nederland bepaald niet gemakkelijk. ‘Wij eten biologisch en we telen ook zelf, maar ik vind dat biologisch eten gangbaarder moeten worden. Mensen kunnen en willen het nu vaak niet betalen.'
Je bent nooit te jong om te leren, dus ook voor de allerjongste is er genoeg te doen. Tijdens een poppenkast wordt het gezonde evangelie al verspreid onder de kinderen. De aanwezige ouders lijken al aardig overtuigd. ‘Thuis ben ik bewust bezig met gezond eten voor mijzelf, maar ook voor de kinderen,' zegt bezoekster Daniëlle Peters. ‘Dit festival is een leuke middagvulling. De kinderen leren over eten en ze kunnen ook nieuwe dingen proeven.'
 

Re:ageer